Háború

Izrael fontolgatja a Hamász alagútrendszerének elárasztását

Izrael a Hamász alagútrendszerének elárasztását vizsgálja, mielőtt megkezdené szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben - közölte Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró forrásokra hivatkozva.

2023.10.27 19:51ma.hu

"Egy jól informált amerikai tisztviselő elmondta nekem, hogy az izraeli vezetéstől kiszivárgott, fontolgatják a Hamász hatalmas alagútrendszerének elárasztását, mielőtt beküldenék csapataikat, a katonák közül ugyanis sokan csak néhány hetes kiképzést kaptak az invázióhoz szükséges manőverekre és koordinációra korlátozva" - írta Hersh a Substackon megjelent rovatában.

Hersh szerint Izrael folyamatos bombázások révén éppen azon van, hogy Gáza várost rommá változtassa, és hamarosan a szárazföldi inváziót is meglépi.

Az alagutak elárasztása azt jelentheti, hogy Izrael kész "leírni a még veszélyben lévő túszokat" - mondta Hersh.

"Hogy hol van a több mint 200 túsz, az nyitott kérdés. Izrael csak a Hamász-rezsim végéről beszél, és a Hamász eddig négy túszt engedett szabadon" - mondta Hersh. "Az amerikai tisztviselő azt mondta nekem, hogy az izraeli vezetés arra számít, hogy hamarosan még többen jönnek".

Korábban kedden Emmanuel Nahshon, Izrael közdiplomáciai főigazgató-helyettese azt mondta, hogy Izrael a lehetséges "halálos csapdák" miatt halogatja a gázai szárazföldi invázió megkezdését.

Az izraeli hadseregnek idő kell, mert fel kell készítenie katonáit erre a különleges helyzetre - tette hozzá Nahshon.

Hersh továbbá jelezte, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádja csatlakozott a Kasszam-brigádokhoz - a Hamász katonai szárnyához - az izraeli kibucok és falvak elleni október 7-i támadásban.

Az Izrael elleni támadás napján a Kasszam-brigádok nem voltak egyedül, valójában csatlakozott hozzájuk az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a palesztin fegyveres csoportok koalíciója, amelyet az Egyesült Államok, Izrael, az Európai Unió és mások terrorszervezetként tartanak nyilván - írta kedden a cikk egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A Hamász oldalán álló külső csoportok részvétele az Izrael elleni támadásban valószínűleg az egyik oka volt annak, hogy az izraeli túszok szélesebb körű szabadon bocsátásáról szóló titkos tárgyalások soha nem jártak sikerrel - írja Hersh.

Október 7-én a Hamász palesztin csoport a Gázai övezetből meglepetésszerű támadásokat indított Izrael ellen. Izrael hadat üzent a Hamásznak, és csapásokat mért, valamint teljes blokádot vezetett be a Gázai övezet ellen, elvágva a víz-, élelmiszer-, gyógyszer-, áram- és üzemanyag-ellátást mintegy 2,3 millió palesztin számára.

A konfliktus eszkalálódása 1200 izraeli katona és civil, valamint mintegy 5000 palesztin megölését és több ezer sebesültet eredményezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.