Háború

A gázai kórházi rendszer teljesen összeomlott

Gyógyszerekre és üzemanyagra van azonnali szükség a blokád alatt álló enklávéban - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

2023.10.26 08:56ma.hu

A gázai kórházi rendszer teljesen összeomlott - jelentette ki kedden Dr. Ashraf Al-Qudra palesztin egészségügyi minisztériumi szóvivő. Csak az orvosi ellátmány és az üzemanyag azonnali beáramlása állíthatja helyre az életmentő szolgáltatásokat - figyelmeztetett a tisztviselő a Hamász palesztin fegyveres csoport és Izrael közötti erőszakos eszkaláció közepette.

"Az, hogy a kórházak ajtajai nyitva maradnak, nem jelenti azt, hogy ellátják a sebesültek áradatát" - mondta újságíróknak.

A minisztérium szerdán közölte, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bombázásai, az üzemanyaghiány és a személyzet hiánya miatt 12 kórház és 32 alapellátó központ nem tudott működni a blokád alatt álló palesztin enklávéban. Jelenleg a területen dolgozó egészségügyi dolgozók teljes létszámának mindössze 30 százaléka teljesít szolgálatot - közölte a hatóság a Facebookon közzétett közleményében.

Gázában "elfogytak a rák, a cukorbetegség és a veseelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek" - mondta a RIA Novosztyinak Mai Al-Keila palesztin egészségügyi miniszter. A humanitárius segélyek számára biztonságos folyosók megnyitását sürgette, a már megérkezett szállítmányok mennyiségét pedig csak "csepp a tengerben"-nek tartja.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli csapások következtében 73 egészségügyi dolgozó halt meg, 57 létesítményt megrongáltak, és 25 mentőautó semmisült meg.

A gázai konfliktus október 7-én eszkalálódott, amikor a Hamász palesztin militáns csoport meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, izraeli tisztviselők szerint több százan meghaltak és több mint 220 túszt ejtettek. Megtorlásul az IDF légicsapásokat indított a palesztin enklávé ellen, és teljes blokádot hirdetett Gáza ellen, elvágva a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.

Az ellenségeskedések kezdete óta Izrael 1405 halálos áldozatról számolt be, míg a gázai hatóságok szerint a határ saját oldalán 6546-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, megjegyezve, hogy az áldozatok közül legalább 2704 gyermek volt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot, hogy a gázai helyzet tombol, és azzal fenyeget, hogy az egész térségre kiterjed. Akadálytalan humanitárius segélyezésre és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Hozzátette, hogy "a Hamász támadásai nem légüres térben történtek", és megjegyezte, hogy "a palesztin népet már 56 éve fojtogató megszállásnak tették ki". Válaszul Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet Guterres lemondását követelte, azzal vádolva őt, hogy "együttérzést" mutat a terroristák és gyilkosok iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.