Háború

Legalább 2000 gyermeket öltek meg Gázában - jótékonysági szervezet

Az izraeli légicsapások "válogatás nélkül" ölnek kiskorúakat - közölte a Save the Children segélyszervezet.

2023.10.24 15:36ma.hu

Legalább 2000 gyermek halt meg a Gázai övezetet ért izraeli bombázásokban az elmúlt 17 napban - közölte a Save the Children brit székhelyű segélyszervezet.

A jótékonysági szervezet a Hamász által működtetett gázai egészségügyi minisztérium adatait idézte, amely hétfőn közölte, hogy legalább 5087 ember halt meg az enklávé izraeli ostromában, köztük legalább 2055 gyermek.

"Otthonok ezrei, valamint játszóterek, iskolák, kórházak, templomok és mecsetek tucatjai rongálódtak meg vagy semmisültek meg Gázában" - közölte a Save the Children. "Legalább 4600 gyermek sérült meg a gázai Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint - néhányan kínzó égési sérülésekkel, elvesztett végtagokkal és más szörnyű robbanás okozta sérülésekkel"."

A szervezet azt állította, hogy az izraeli légicsapások "válogatás nélkül ölnek és sebesítenek meg gyerekeket".

A Gázában állítólag megölt 2055 gyermek mellett a jótékonysági szervezet tudomásul vette az izraeli médiajelentéseket is, amelyek szerint "további 27 gyermeket öltek meg Izraelben".

Izrael példa nélküli bombázást indított a Gázai övezet ellen, megtorlásul a Hamász palesztin militáns csoport október 7-i meglepetésszerű betörésére a területére. A támadásban mintegy 1400 ember, főként civilek haltak meg, amelynek során a Hamász harcosai állítólag 250 túszt is ejtettek.

Hétfőn a Hamász szabadon engedett két idős izraeli túszt, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedett a csoportra, hogy engedje szabadon a Gázában fogva tartott foglyokat. Izrael várhatóan a következő napokban szárazföldi offenzívát indít az enklávéban, Benjamin Netanjahu miniszterelnök Hamász felszámolására tett ígéretének részeként.

"A halálos áldozatok száma egyre nő, a gyerekek veszélyben vannak és rettegnek" - mondta Jason Lee, a Save the Children munkatársa egy nyilatkozatban. "Minden nagyobb eszkalációban haltak meg gyerekek és megsebesültek, nem beszélve a súlyos, hosszabb távú mentális egészségügyi hatásokról. Soha nem úszták meg sértetlenül."

Lee hozzátette, hogy azonnal tűzszünetet kell kötni, és ragaszkodott ahhoz, hogy "a gyermekek életét csak úgy lehet valóban megvédeni, ha véget vetünk az erőszaknak".

Máshol a Save the Children nyilatkozatában további humanitárius katasztrófára figyelmeztetett a Gázai övezetben, mondván, hogy több mint 1 millió gyermek "csapdába esett az aktív konfliktusövezet közepén", ahonnan nincs biztonságos kiút. Sokan nem jutnak gyógyszerhez és megfelelő ellátáshoz, miután Izrael kikapcsolta a létfontosságú egészségügyi infrastruktúrát működtető áramot - tette hozzá az ügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.