Háború

Izraeli tank véletlenül az egyiptomi támaszpontot lőtte

Az IDF bocsánatot kért a szomszédjától, miután egy határőrizeti torony tűz alá került.

2023.10.23 19:28ma.hu

Egyiptomi határőrök sérültek meg egy izraeli harckocsi lövedékének szilánkjaitól, amely az egyik őrtornyukat találta el Izrael Hamász elleni háborúja közepette.

Az incidens vasárnap történt az egyiptomi ellenőrzőpontnál Kerem Shalom közelében, ahol Izrael, Gáza és Egyiptom határai találkoznak. Az egyiptomi fegyveres erők szóvivője, Abdel-Hafez Gharib Gharib ezredes "kisebbnek" minősítette a sérüléseket, és nem közölte, hogy hány határőrt sebesítettek meg a gránátszilánkok.

"Az izraeli fél azonnal sajnálatát fejezte ki a nem szándékos incidens miatt" - mondta Gharib egy nyilatkozatban. "Megtörtént, és az incidens körülményeit vizsgálják".

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vasárnap korábban közleményt adott ki, amelyben "sajnálatát fejezte ki az incidenssel kapcsolatban". A tank "véletlenül tüzelt és eltalált egy egyiptomi támaszpontot", az incidens kivizsgálása folyamatban van a közlemény szerint.

A baleset egy nappal azután történt, hogy Egyiptom megnyitotta a gázai határátkelőt, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak az ostromlott palesztinokhoz. A beszámolók szerint szombaton mindössze 20-at engedtek be a területre abból a mintegy 200 segélyszállító teherautóból, amelyek napok óta vártak arra, hogy bejuthassanak Gázába. Egy második, 14 teherautóból álló konvoj vasárnap haladt át a rafahi határátkelőn a Gázai övezetbe.

Az IDF folytatta a légicsapásokat a Hamász gázai célpontjai ellen, hogy előkészítse a tervezett szárazföldi offenzívát, válaszul az iszlamista csoport e hónap elején Izrael ellen végrehajtott meglepetésszerű támadásaira. A konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 4700 palesztin és 1400 izraeli halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.