Háború

A gázai konfliktus kicsúszhat az irányítás alól - Teherán

Az Irán vezető diplomatája "messzemenő következményekre" figyelmeztet Izrael és az USA számára.

2023.10.23 08:48ma.hu

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "proxy-háborút folytat a palesztinok ellen", és szörnyű következményekre figyelmeztetett, ha nem állítják le a Gázai övezet bombázását, és Izrael szárazföldi támadását.

Az iráni diplomata vasárnap Teheránban dél-afrikai kollégájával, Naledi Pandorral közösen tartott sajtótájékoztatóján "keserű és szerencsétlen valóságnak" nevezte, hogy Joe Biden amerikai elnök a héten "rendkívüli háborús látogatást" tett Tel-Avivban, hogy a palesztin enklávé bombázása és a humanitárius segélyek hiánya közepette támogatásáról biztosítsa Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát.

"Nagy szégyen, hogy az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok több száz repülőgépet, hajót és katonai felszereléssel megrakott teherautót küld a megszállt területekre, hogy támogassa azt a tömeggyilkosságot, amelyet Izrael elkövet a Gázai övezetben, de sikerült összehangolni a terveket, hogy mindössze 20 humanitárius segélyt szállító teherautó érkezzen az ostromlott enklávéba" - jegyezte meg.

Amir-Abdollahian "puskaporos hordónak" nevezte a térségben kialakult helyzetet, és "súlyos és keserű következményekre" figyelmeztetett.

"Ha az Egyesült Államok és az izraeli rezsim nem hagyja abba azonnal az emberiség elleni bűntetteit, akkor bármelyik pillanatban bármi megtörténhet, és a térség kicsúszhat az irányítás alól" - érvelt Amir-Abdollahian.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap az ABC Newsnak nyilatkozva szintén "jelentős eszkaláció lehetőségére" figyelmeztetett. Megfogadta, hogy mindent megtesz a térségben állomásozó amerikai erők védelmében, és továbbra is támogatja Washington régi szövetségesét, Izraelt.

Izrael október 7-én kezdett légicsapás-hullámot a Gázai övezet ellen, miután a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok váratlanul betörtek a területére, 1400 embert, főként civileket megölve. A konfliktus kezdete óta több mint 4600 palesztin halt meg a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.