Háború

A Hamász szabadon engedett amerikai túszokat

A militáns csoport közölte, hogy "humanitárius okokból" elengedett egy anyát és lányát.

2023.10.20 19:09ma.hu

A Hamász szabadon engedett két amerikai foglyot - közölte pénteken a palesztin fegyveres csoport szóvivője. A csoport közölte, hogy azért eresztette szabadon a túszokat, hogy bebizonyítsa Joe Biden amerikai elnök "fasiszta" kormányának tévedését.

"Válaszul a katari erőfeszítésekre, az Al-Qassam Brigades humanitárius okokból szabadon engedett két amerikai állampolgárt" - mondta Abu Obaida.

Hozzátette, hogy a lépés célja az volt, hogy "bebizonyítsa az amerikai népnek és a világnak, hogy Biden és fasiszta kormánya állításai hamisak és alaptalanok".

Nem világos, hogy Obaida Biden mely állításaira utalt, bár a Hamász szóvivője valószínűleg az amerikai vezető szerdai nyilatkozatára utalt, miszerint a csoport harcosai "olyan atrocitásokat követtek el, amelyek mellett az ISIS józanabbnak tűnik".

Obaida elmondta, hogy a két szabadon engedett amerikai egy anya és a lánya volt. Péntek estig sem az amerikai, sem az izraeli hatóságok nem erősítették meg a szabadon bocsátást, bár a Vöröskereszt a Haaretz című izraeli lapnak azt mondta, hogy megkapták a két nőt.

A nőket az izraeli médiában Judith és Natalie Raanan néven nevezték meg.

A Hamász közlése szerint jelenleg mintegy 200 túszt tart fogva Gázában, további 50-et pedig más militáns csoportok tartanak fogva a területen, és 20-an haltak meg izraeli légicsapásokban. A hét elején a Hamász magas rangú tisztségviselője, Khaled Mashaal azt javasolta, hogy az izraeli foglyokat el lehetne cserélni az izraeli börtönökben lévő palesztinokra, míg a külföldi túszokat szabadon engednék, "amikor a körülmények lehetővé teszik".

Több mint 20 amerikai eltűnését jelentették be azóta, hogy a Hamász csaknem két hete meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen - közölte kedden újságírókkal Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Jim Risch republikánus szenátor a héten azt mondta, hogy ebből a számból 10-en vannak fogságban Gázában.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy hazahozzuk őket, ha megtaláljuk őket" - mondta Biden a hét elején a CBS Newsnak. Biden nem bocsátkozott további részletekbe kormányának a túszok visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseiről, és nem említette a katari kormány közvetítői szerepvállalását sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.