Háború

Palesztina arra kéri a világot, hogy állítsa le a népirtást

A gázai kórházi "mészárlást" nem tűrheti el a nemzetközi közösség - hangsúlyozták a hatóság vezetői.

2023.10.19 11:02ma.hu

Palesztin tisztségviselők felszólították a világ nemzeteit, hogy lépjenek közbe és akadályozzák meg népük "szándékos kiirtását" Izrael által, miután több százan haltak meg egy gázai kórház bombázásában.

Izraeli tisztviselők az Iszlám Dzsihád militáns csoport által indított rakétát okolták a robbanásért. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik segítője azonban az X-en (korábban Twitter) azt közölte, hogy az izraeli erők a kórházban elrejtett "Hamász-terroristák bázisára" mértek csapást, majd nem sokkal később törölte a tweetet, és egy másik frissítést tett közzé, amelyben a Hamászt hibáztatta.

"A kórházi mészárlást nem tűrheti semmi, és ami itt történik, az népirtás" - írta kedden a közösségi médiában Husszein al-Sejk, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének egyik főtanácsadója.

"Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy azonnal lépjen közbe, hogy megállítsa ezt a mészárlást" - folytatta. "A hallgatás és az elfogultság többé nem elfogadható".

A keresztény vezetésű al-Ahli kórház kedden egy nyilvánvaló rakétacsapásban megsemmisült, a palesztin egészségügyi minisztérium szerint csaknem 500 ember halálát okozva. A bombázás a Gáza elleni folyamatos izraeli légicsapások közepette történt, és palesztin tisztviselők Izraelt okolták a létesítmény célba vételéért.

"A mészárlás hatásai leírhatatlanok" - jelentette ki kedden a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter. "Megszegett minden humanitárius normát, chartát és törvényt."

A "világ országaihoz" és az ENSZ-hez intézett felhívásában al-Kaila könyörgött, hogy valaki "mentse meg népünket ettől a szándékos népirtástól".

Az izraeli harci gépek több mint egy hete kezdték meg a Gázai övezet elleni támadásokat, megtorlásul a Hamász Izrael elleni támadására, amelynek következtében legalább 1300 izraeli meghalt, 4500 megsebesült, és több mint 150-et túszul ejtett a militáns csoport - izraeli katonai adatok szerint. Ugyanebben az időszakban az izraeli légicsapásokban 3300 ember halt meg és 13 000 sebesült meg a palesztin egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint.

Az al-Ahli kórház a palesztin enklávé északi részén, Gáza városában volt. Az izraeli hatóságok a múlt héten elrendelték a város kiürítését, figyelmeztetve, hogy aki nem hajlandó délre költözni, az nem lesz biztonságban a légicsapásoktól. Az Egészségügyi Világszervezet ezt a parancsot "halálos ítéletnek nevezte a betegek és sérültek számára", akik nem tudták elhagyni a város kórházait.

A bombázást hevesen elítélte az egész muszlim világ, ahol több országban tiltakozásokat és zavargásokat váltott ki. Joe Biden amerikai elnök Izrael oldalára állt, szerdán azt mondta Netanjahunak, hogy "ezt a másik csapat tette, és nem ti". Vlagyimir Putyin orosz elnök a bombázást humanitárius "katasztrófának" és "jelzésnek" nevezte, hogy "ennek a konfliktusnak a lehető leghamarabb véget kell vetni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.