Ukrajnai háború

Ukrán kormányzó: az orosz erők légicsapást mértek a déli Beriszlavra, áldozatok

A csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre.

2023.09.25 13:08MTI

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült - közölte Olkesznadr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli vesztette életét, a holttestüket a romok alatt találták meg.

A Moldovához tartozó - el nem ismert, orosz fennhatóság alatt álló - Dnyeszter Menti Köztársaság területére az odesszai régió elleni rakétatámadás után rakétadarabok hullottak - közölte Oleg Beljakov, a szakadár területen lévő biztonsági övezetet ellenőrző közös bizottság társelnöke. Kifejtette, hogy egy rakéta robbanófeje behatolt a talajba, de nem robbant fel. Elmondása szerint az incidens következtében nem történt személyi sérülés és kár sem keletkezett.

Az ukrán különleges hadműveleti erők sajtószolgálata hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállására szeptember 22-én általuk mért rakétacsapás következtében a legfrissebb információik alapján 34 orosz tiszt vesztette életét, köztük a flotta parancsnoka. A más források által meg nem erősített közlés szerint 105 orosz katona is megsérült. Az épület nem lehet helyreállítani - tette hozzá a sajtószolgálat. Beszámoltak továbbá arról, hogy szeptember 13-án az ukrán különleges erők a Rosztov-na-Donu nevű orosz tengeralattjáróra és a Minszk partraszállító hajóra mértek csapásokat. "Tekintettel arra, hogy a partraszállítónak másnap harci szolgálatba kellett volna lépnie, a teljes legénység jelen volt a hajón. A visszafordíthatatlan veszteség 62 főtt tett ki" - írta a Telegramon közzétett közleményében az ukrán sajtószolgálat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben a Telegramon megerősítette, hogy megérkeztek Ukrajnába az első Abrams harckocsik az Egyesült Államokból, de nem hozta nyilvánosságra, konkrétan hány jármű érkezett. Amerikai tisztségviselők szerint a következő hónapokban újabb Abrams-ok érkeznek Ukrajnába. A Biden-adminisztráció 31 darabot ígért - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán határőrszolgálat arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy fogságba ejtettek egy Ukrajnában harcoló volt orosz polgármestert a Donyeck megyei Kliscsijivka közelében. Alekszej Tretyakov, az oroszországi permi területen lévő Csajkovszkij város vezetője volt 2014 és 2019 között, előtte pedig az orosz parlament alsóházának képviselője. A határőrség által közzétett videofelvételen a fogoly közölte, hogy beleegyezik a forgatásba, és önként tesz tanúvallomást. Elmondta, hogy tavaly szeptemberben szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, miután a Luhanszk megyei Liszicsanszkba szállították, ahol egyhetes kiképzésen vett részt. Ezt követően harcba küldték a Bahmut mellett lévő Kliscsijivka falu területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.