Illegális bevándorlás

Parti őrség: több száz migráns kötött ki görög partoknál az elmúlt három napban

Görögország évtizedek óta az egyik legkedveltebb belépési pont az Európai Unióba, csak tavaly 19 ezren érkeztek a mediterrán országba.

2023.08.25 14:26MTI

Háromszáznál is több illegális bevándorlót mentett ki a görög parti őrség több, Törökország közelében fekvő görög szigetről az elmúlt három nap alatt - közölte a parti őrség pénteken.

A görög hatóság friss beszámolója szerint kedden 118, szerdán pedig különböző műveletekben 216 illegális bevándorlót mentettek ki nemzetközi vizekről. A bevándorlókat Számosz, Míkonosz, a Törökország déli partjainál fekvő aprócska Ró szigetéről, továbbá Leszbosz, Rodosz és Szantorini szigetének közeléből szállították át a közeli menekült befogadóközpontokba.

Görögország évtizedek óta az egyik legkedveltebb belépési pont az Európai Unióba, csak tavaly 19 ezren érkeztek a mediterrán országba.

Az ENSZ közlése szerint idén már eddig 14 ezernél is több illegális migráns érkezett szárazföldön és tengeren Görögországba, ami csaknem egytizede az összes sikeres földközi-tengeri átkelésnek. A hatóságok jelezték, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen megugrott a határsértők száma, miután az embercsempészek igyekeznek kihasználni a kedvező nyári időjárási feltételeket és az Égei-tenger megnövekedett turistaforgalmát.

Júniusban egy Líbiából Olaszországba tartó halászhajó 500-700 bevándorlóval a fedélzetén elsüllyedt a görög partok közelében, és a szerencsétlenséget csak 104-en élték túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.