Iszlám

Hollandiai muszlim csoportok kérik a Pegida tüntetésének betiltását

Az iszlámellenes Pediga a közösségi médiában egy Korán-égetésről készült videóval jelentette be tüntetést.

2023.08.19 12:10MTI

A hollandiai török muszlimokat képviselő DENK párt több civil szervezettel együtt a hágai önkormányzathoz fordult, arra kérvén Jan van Zanen polgármestert, hogy tiltsa be a Pegida politikai mozgalom pénteki tüntetését, amelyet a török nagykövetség előtt akarnak megtartani - írta az NLTimes holland hírportál.

Az iszlámellenes Pediga a közösségi médiában egy Korán-égetésről készült videóval jelentette be tüntetést. A DENK és a civil szervezetek attól tartanak, hogy a demonstráción ez fog történni, ami véleményük szerint "nyílt gyűlöletre uszítás." A hágai polgármesterhez címzett levelükben a Pegida akcióit "elfogadhatatlan gyűlöletkeltő és provokatív cselekményeknek" nevezték, továbbá aggodalmukat fejezték ki a közrend és a közbiztonság megzavarása miatt is.

Jan van Zanen válaszul közölte, hogy elhatárolódik az olyan cselekedetektől, amelyek ellentéteseket a tisztelettel és a befogadással, és elítélte a szükségtelen provokációt és bizonyos csoportok szándékos sértegetését. Hangsúlyozta azonban, hogy a holland jogszabályok nem adnak lehetőséget a demonstráció betiltására.

Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter szerint a Korán-példányok tüntetéseken való megsemmisítése fokozott terrorfenyegetettséghez vezethet. Nyilatkozatában elmondta, hogy véleménye szerint a könyvek megsemmisítése "primitív" tett, azonban hozzátette: "nálunk Hollandiában ez megengedett".

Az elmúlt hetekben Dániában és Svédországban nagy társadalmi nyugtalanságot okoztak a Korán-égetések. Csütörtökön a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat a második legmagasabbra emelte a terrorfenyegetettségi szintet az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.