Ukrajnai háború

240 ukrán menekült gyereket vettek el a családjától Európában

Az ombudsmani hivatal igyekszik nyomon követni az ukrán gyerekek családból való kiemeléseinek eseteit.

2023.06.19 07:45MTI

Az ukrán ombudsmani hivatalnak 240 olyan esetről van tudomása, amikor az európai országok szociális szolgálatai ukrán menekültek családjaitól vettek el gyerekeket - jelentette ki Irina Szuszlova gyermek- és családjogi biztos vasárnap a Szabadság Rádiónak adott interjújában.

"A jogszabályi különbségek miatt az európai országokban előfordulnak olyan esetek, hogy elvesznek egy gyereket azoktól, akikkel együtt él. Jelenleg 240 ilyen esetről van feljegyzés" - mondta el a biztos. Példaként hozta fel, hogy lehetnek olyan esetek, amikor egy anya kényszerből Ukrajnában marad dolgozni és gyermekét a nagymamával együtt evakuálják. A nagymama viszont nem rendelkezik meghatalmazással a gyerek érdekeinek képviseletére, és az európai jog szerint nem tekintik a gyerek közvetlen hozzátartozójának. Ily módon a szociális szolgálatok bevonhatják a rendőrséget, és kiemelhetik a gyereket a családból.

Az ombudsman véleménye szerint Ukrajna részéről vannak jogi hiányosságok, elsősorban a kellő tájékoztatás hiánya arról, mely európai országokban mit írnak elő a jogszabályok, milyen eljárásokat kell végezni. Hangsúlyozta, hogy az ombudsmani hivatal igyekszik nyomon követni az ukrán gyerekek családból való kiemeléseinek eseteit, figyelemmel kíséri a helyzetet, és jogi segítséget nyújt az ilyen helyzetbe került nőknek vagy családoknak.

"Nemzetközi szervezetekkel dolgozunk együtt a probléma megoldásán, és annak érdekében, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnek, jogi segítséget kapjanak" - mondta Szuszlova. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai szociális szolgálatok által elvett gyerekek hozzátartozói mindenképpen keressék fel az adott országban lévő ukrán konzuli hivatalt, és tájékoztassák őket, de megkereshetik az ukrán emberi jogi biztos hivatalát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.