Ukrajnai háború

Ukrán katonai vezető: az orosz erők főként ipari, olaj- és gázellátási létesítményeket vesznek célba

Június első két hete alatt az orosz erők 140 különböző típusú rakétát, valamint 255 támadó drónt használtak fel Ukrajna elleni támadásaikban.

2023.06.15 19:56MTI

Az utóbbi időben az orosz erők rakétatámadásaikkal elsősorban logisztikai, ipari, valamint olaj- és gázellátási létesítményeket vesznek célba Ukrajnában területén - közölte Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A katonai vezető szerint június első két hete alatt az orosz erők 140 különböző típusú rakétát, valamint 255 támadó drónt használtak fel Ukrajna elleni támadásaikban. Az ukrán légvédelem ez idő alatt az orosz robotrepülőgépek 74 százalékát, a csapásmérő drónoknak pedig az 55 százalékát semmisítették meg.

"A nagyhatótávolságú rakétákkal végrehajtott csapások ellenére légvédelmi erőink csak erősödnek, egyebek között a partnerországok által biztosított korszerű fegyvereknek és katonai felszereléseknek köszönhetően" - jelentette ki Hromov.

Az ukrán különleges műveleti erők sajtószolgálata arról számolt be, hogy a Donyeck megyei Bahmutnál egyik alakulatuk felderített egy Zoopark-1 típusú orosz radarrendszert és egy Boriszoglebszk-2 típusú elektronikus hadviselési állomást. A kommandósok az információkat átadták az ukrán rakéta- és tüzérségi egységnek, amely HIMARS rakétákkal megsemmisítette a két célpontot.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtottak végre Donyeck megyében Bahmut, Liman és Sahtarszk településeknél. A beszámoló szerint az ukrán légierő 13 csapást mért csütörtökön orosz koncentrációs területekre, megsemmisítettek húsz Sahid típusú iráni támadó és egy Orlan-10-es felderítő drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert, három lőszerraktárt és öt tüzérségi eszköszt találtak el. Az orosz erők eközben öt rakétacsapást indítottak H-101-es H-555-ös és H-59-es robotrepülőgépekkel. Ezenfelül több mint negyven légicsapást indítottak, és több mint húszszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és ukrajnai településekre - tette hozzá a vezérkar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.