WHO

20 év után ismét emelkedik a tuberkulózisos halálozások száma Európában

Figyelmeztet a WHO.

2023.03.24 11:25MTI

Húsz év folyamatos csökkenés után ismét emelkedik a tuberkulózis (tbc) okozta halálozások száma Európában - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az elsősorban a tüdőt károsító fertőző betegség 2021-ben már 27 300 ember halálát okozta Európában, míg 2020-ban ez a szám 27 000 körül volt. A kontinens leginkább érintett országai Oroszország és Ukrajna voltak, előbbiben nagyjából 4900, utóbbiban 3600 tuberkulózisos halálozást jegyeztek fel.

Az emelkedő számokat a WHO szerint részben az magyarázhatja, hogy a koronavírus-világjárvány alatti leállások miatt a tbc-s esetek diagnózisa sok esetben elmaradt. Ezenkívül növeli a tuberkulózisos halálozások számát az is, hogy egyre elterjedtebb a betegséget okozó baktérium gyógyszerrezisztens mutációja.

A WHO európai részlegéhez tartozó 53 országban 2021-ben mintegy 230 ezren kapták el a tuberkulózist, amelyet baktériumfertőzés okoz. A megbetegedettek összesített száma az előző évekhez képest csökkenést mutat. Az elhalálozások számában észlelhető növekedés viszont amiatt lehet, hogy a pandémia okozta zavarok következtében számos esetben túl későn vagy egyáltalán nem is diagnosztizálták a betegséget.

A WHO azt is kiemelte, hogy 2021-ben már három tbc-s esetből egyet a rifampicin nevű antibiotikumra rezisztens baktérium okozott.

Tavaly októberben az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a 2021-es adatok alapján - szintén húsz éve először - globális szinten újra emelkedni kezdett a tuberkulózisban megbetegedettek száma. Mintegy 10,6 millió tbc-s esetet regisztráltak világszerte, ami 4,5 százalékos emelkedést jelentett a 2020-as év adataihoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.