Diplomácia

Peking: Itt az ideje, hogy az USA átgondolja szerepét a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban

Kína tanácsokat adott az Egyesült Államoknak Ukrajnával kapcsolatban.

2023.03.23 07:51ma.hu

Az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia az ukrajnai konfliktus "szításának" ahelyett, hogy Pekinget kóstolgatja - jelentette ki Wang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Wang egy szerdai tájékoztató során reagált John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivőjének kijelentésére, aki előző nap azt állította, hogy szerinte "észszerűen nem lehet Kínára úgy tekinteni, mint aki bármilyen szempontból pártatlan", amikor a Moszkva és Kijev közötti harcokról van szó. Peking nem ítélte el Oroszország katonai műveletét, miközben továbbra is vásárol energiát az országtól - tette hozzá.

Kirby megjegyezte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök "jónak látta, hogy a héten egészen Moszkváig repüljön", de ukrán kollégájával, Vlagyimir Zelenszkijjel még soha nem beszélt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője visszautasította Kirby állításait, kijelentve, hogy az Egyesült Államok maga is túlságosan mélyen érintett az ukrajnai konfliktusban ahhoz, hogy Pekinget elfogultsággal vádolja.

"Az amerikai fél azt állítja, hogy Kína álláspontja nem pártatlan. De vajon pártatlan-e az, hogy folyamatosan fegyvereket szállít a harctérre? Pártatlan-e, hogy folyamatosan eszkalálja a konfliktust? Pártatlan-e, ha hagyja, hogy a válság hatásai globálisan átgyűrűzzenek?" kérdezte Wang, utalva a Biden-kormány politikájára.

"Azt tanácsoljuk az amerikai félnek, hogy gondolja át saját álláspontját az ukrán kérdésben, forduljon el attól a hibás úttól, hogy olaj a tűzre, és ne hárítsa tovább a felelősséget Kínára" - mondta.

Pekingnek "nincsenek önző indítékai az ukrán kérdésben, nem nézte tétlenül vagy kereste a saját hasznát" - hangsúlyozta a szóvivő. "Amit Kína tett, az egy dologra fut ki, mégpedig a béketárgyalások előmozdítására".

Ami Hszi hétfő és szerda között az orosz fővárosba tett útját illeti, Vang rámutatott, hogy ez "a barátság, az együttműködés és a béke útja volt, amely pozitív reakciókat váltott ki a nemzetközi közösségben".

Az ukrán válság a Vlagyimir Putyin és Hszi között Moszkvában megvitatott legfontosabb témák között szerepelt, az orosz elnök pedig hangsúlyozta, hogy a kínai békejavaslat számos rendelkezése "összhangban van az orosz állásponttal, és a békés rendezés alapjául szolgálhat, amikor Nyugaton és Kijevben készen állnak rá". Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy Moszkva jelenleg nem érzékel készséget sem az Egyesült Államok, sem szövetségesei, sem az ukrán kormány részéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.