Fegyverkezés

Amerikai atom-tengeralattjárókkal korszerűsíti hadiflottáját Ausztrália

Az eszközök nincsenek atomfegyverrel felszerelve, hanem a meghajtásuk atomenergia-alapú.

2023.03.14 21:30MTI

Az Egyesült Államoktól vásárol atommeghajtású tengeralattjárókat Ausztrália - jelentették be hétfőn az amerikai-ausztrál-brit csúcstalálkozó keretében San Diegóban.

Joe Biden elnök, valamint Anthony Albanese ausztrál és Rishi Sunak brit miniszterelnök a 2021-ben létrehozott AUKUS névre keresztelt védelmi együttműködés keretében találkozott Dél-Kaliforniában. Az AUKUS partnerség lehetőséget ad Ausztrália számára, hogy a hagyományos meghajtásúaknál jóval rejtettebben közlekedő, atomenergia által hajtott tengeralattjárókkal korszerűsítse haderejét.

Az amerikai elnök a San Diego-i Point Loma haditengerészeti bázison tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy az üzletben érintett haditengerészeti eszközök nincsenek atomfegyverrel felszerelve, hanem a meghajtásuk atomenergia-alapú.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő országa történetének legnagyobb védelmi beruházásának nevezte az amerikai tengeralattjárók megvásárlását, valamint rámutatott, hogy 65 éve ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok más országgal is megosztja a nukleáris alapú hajtástechnológiáját.

Az ausztrál védelmi beruházás amerikai atom-tengeralattjárókba több évtizedes program, aminek a végösszege az eddigi becslések szerint elérheti a 368 milliárd dollárt. Szakértők szerint az ausztrál haditengerészet megerősítése érzékelhető geopolitikai hatással jár a nyugati országok Egyesült Államok vezette versenyében Kínával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.