Háború

Fehéroroszország: nukleáris veszélyben vagyunk

Az amerikai atomfegyverek jelenléte Lengyelországban közvetlenül fenyegetné Minszket - mondja Lukasenka elnök.

2022.10.07 13:53ma.hu

Fehéroroszországot taktikai atomtámadás lehetősége fenyegeti Lengyelország felől - jelentette ki csütörtökön Alekszandr Lukasenka elnök, válaszul azokra a leleplezésekre, amelyek szerint Varsó és Washington "nukleáris megosztási" tárgyalásokat folytat. Lukasenka közölte, hogy az ügyet meg fogja vitatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"Andrzej Duda lengyel elnök szerdán azt mondta, hogy már megállapodtak az amerikaiakkal arról, hogy az arzenált Lengyelországban helyezik el. Mit mond ez nekünk? Hogy valóban taktikai atomfegyverekkel való támadással nézünk szembe" - mondta Lukasenka az STV tévécsatornának.

Mivel Fehéroroszországnak nincsenek saját atomfegyverei, válaszul "megfelelő intézkedéseket" kell tennie - mondta Lukasenka, hozzátéve, hogy erről tárgyalni fog a Kremllel.

Duda a Gazeta Polska című napilapnak szerdán megjelent interjújában azt mondta, hogy Varsó megkérdezte az Egyesült Államokat, hogy részt kíván-e venni a "nukleáris megosztás" programjában.

"Beszéltünk az amerikai vezetőkkel arról, hogy az USA fontolgat-e egy ilyen lehetőséget. A kérdés továbbra is nyitott" - mondta a lengyel elnök.

Duda nyilatkozatára reagálva a Fehér Ház egyik tisztviselője a Guardiannek azt mondta, hogy az USA "nem tudott arról, hogy ez a kérdés felmerült volna".

Csütörtök délután Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy "nincs tudomásuk arról, hogy ez a konkrét téma felmerült volna... És azt tudom mondani, hogy az Egyesült Államok nem tervezi atomfegyver telepítését olyan NATO-tagállam területén, amely 1997 után csatlakozott a NATO-hoz". Lengyelország 1999-ben csatlakozott a blokkhoz.

Jelenleg az Egyesült Államok atomfegyvereit Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban állomásoztatják. A 2021 decemberében benyújtott biztonsági javaslat részeként Oroszország ragaszkodott e fegyverek hazaszállításához, de az USA és a NATO ezt elutasította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.