Rejtély

Hatalmas lyuk jelent meg Chilében a semmiből - videó

25 méter átmérőjű, 200 méter mély víznyelő.

2022.08.03 11:22ma.hu

Rejtélyes körülmények között jelent meg Chile északi részén, egy bányászati területen egy 25 méter átmérőjű, 200 méter mély víznyelő - írja a 24.hu. A hatóságok hétfőn kezdték meg a hatalmas lyuk vizsgálatát, melynek alján nem találtak semmilyen értékes anyagot, csak vizet.

A víznyelő a kanadai Lundin Mining rézbánya által üzemeltetett területen, Santiago fővárostól mintegy 665 kilométerre északra jelent meg. Az Országos Geológiai és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) szombaton szerzett tudomást az esetről, melynek hatására egyből szakembereket küldtek a területre.

A Sernageomin arról számolt be, hogy a víznyelő közelében lévő Alcaparrosa bánya bejáratától a munkaterületig terjedő részt lezárták. A Lundin Mining hétfő délután adott ki közleményt az ügyben, melyben azt állítják, a hatalmas lyuk egyetlen munkás és a közeli falvak lakóinak életét sem veszélyeztette. A vállalat, amely a terület 80 százalékos tulajdonosa, közleményében így fogalmazott: "A legközelebbi lakóház több mint 600 méterre van a víznyelőtől, a lakott területek, illetve az azokat ellátó közszolgáltatások közel egy kilométerre vannak az érintett zónától."

A Financial Post szerint a torontói székhelyű Lundin Mining részvényei kedd reggelre az elmúlt egy év legalacsonyabb értékére zuhantak az eset következtében. A hatalmas átmérőjű víznyelő megjelenése ugyanis arra kényszerítette a vállalatot, hogy felfüggessze a fejlesztési munkálatokat a bánya egy részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.