Háború

Ukrajna gyakorlatilag vakon tüzel

Az amerikai gyártmányú HIMARS "jó első lépésnek", de Kijevnek szüksége van a pontos lövésekhez szükséges eszközökre - mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő.

2022.07.31 17:53ma.hu

Az amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerek szállítása "jó első lépésnek", de a Nyugat nem biztosította Kijev számára a célpontok pontos eltalálásához szükséges technológiákat - panaszolta egy magas rangú ukrán tisztviselő egy csütörtökön közzétett interjúban.

"Ha nincs meg a technológia a tüzérségi csapások célpontjainak megtalálásához és pontos célba találásához, akkor csak vakon lövöldözünk" - mondta a Newsweek magazinnak Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója.

A hónap elején Vadim Szkibickij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának szóvivője azt állította, hogy Kijev a Krím-félszigetet legitim célpontnak tekinti a nyugati hatalmak által szállított nagy hatótávolságú fegyverek, köztük az amerikai gyártmányú М142 HIMARS és M270 MLRS fegyverek miatt.

Szavait Alekszej Arestovics, Vlagyimir Zelenszkij elnök egyik legfőbb tanácsadója is visszhangozta, aki szerint az ukrán hadsereg célba veszi a Krím-hidat, amint Kijev megszerezte az ilyen csapás végrehajtására való képességet.

Oroszország visszavágott ezeknek a fenyegetéseknek, Mihail Sheremet, a régiót az orosz parlamentben képviselő politikus pedig arra figyelmeztette Kijevet, hogy a megtorlás olyan kemény lesz, hogy Ukrajna soha nem fog tudni kilábalni belőle. Szerinte egy ilyen csapást "megsemmisítő csapás követne a kijevi döntéshozatali központokra, a katonai infrastruktúrára és a fegyverellátás logisztikai csatornáira".

A Krím a 2014-es népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországgal való egyesülés mellett szavazott, miután az ukrán fővárosban puccsot hajtottak végre. Kijev azonban azt állítja, hogy nem tekinti a régiót Oroszország részének, a félszigetet Moszkva által megszállt ukrán területnek tekinti.

Oroszország és a szövetséges erők többször vádolták az ukrán csapatokat a polgári infrastruktúra bombázásával, a Donyecki Népköztársaság pedig azzal vádolta Kijevet, hogy HIMARS-okkal csapásokat mért Donyeckre és más régiókra.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium és a KNDK hatóságai azzal vádolták Kijevet, hogy HIMARS-okkal célba vett egy hadifoglyokat fogva tartó börtönt, ahol 53-an meghaltak és több százan megsebesültek. Ukrajna visszautasította az állítást, és az orosz csapatokra hárította a felelősséget.

A Pentagon szerint július 22-ig az Egyesült Államok 16 M142 HIMARS-rendszert bocsátott Ukrajna rendelkezésére, míg az Egyesült Királyság további három, ugyanezen lőszerek kilövésére alkalmas indítóállványt biztosított.

A hónap elején Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy Kijevnek körülbelül 50 HIMARS-ra van szüksége a hatékony védelemhez, és legalább 100-ra a "hatékony ellentámadáshoz".

A múlt héten az orosz hadsereg azt mondta, hogy négy rakétaindító rendszert megsemmisített, ezt az állítást Kijev "félretájékoztatásként" utasította vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.