Kína hazugnak és bajkeverőnek nevezte az USA-t

Kína szerint mindenki tudja, ki a leginkább hibás az ukrajnai háborúért

A kínai védelmi minisztérium szóvivője szerint az USA "sárdobálással" vádolja Pekinget az ukrajnai háború miatt.

2022.03.25 15:57ma.hu

A kínai védelmi minisztérium "hazugnak és bajkeverőnek" nevezte az Egyesült Államokat, és kijelentette, hogy "mindenki tudja", melyik ország volt "a legnagyobb kezdeményezője" az ukrán válságnak.

A minisztérium szóvivője, Wu Qian csütörtökön kommentálta meg nem nevezett amerikai tisztviselők vádjait, miszerint Peking előre tudott Oroszország Ukrajna elleni támadásáról, és hogy Kína még azt is kérte Moszkvától, hogy halassza el azt a 2022-es pekingi téli olimpia utánra.

Wu elítélte az állításokat, valamint azokat a jelentéseket, amelyek szerint Kína állítólag katonai segítséget ajánlott Oroszországnak, mondván, hogy "abszolút dezinformációról" van szó, amely csak azt a célt szolgálja, hogy "áthárítsák a felelősséget Kínára és sárdobálást folytassanak".

A vádak "az USA valódi arcát mutatják, mint hazug és bajkeverő" - mondta, hozzátéve, hogy országa határozottan ellenzi az USA azon kísérleteit, hogy "hamis és rosszindulatú információkat terjesszenek, amelyek Kínát célozzák meg az ukrán kérdésben".

A minisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború különböző okokból és "összetett történelmi kontextusban" alakult ki, de hozzátette, hogy "mindannyian értjük, melyik nagyhatalom viseli a legnagyobb felelősséget a mai válságért", nyilvánvalóan Washingtonra célozva.

Wu elmondta, hogy Peking azt szeretné, ha "minden fél" "nyitva tartaná az ajtót a párbeszéd, a konzultáció és a tárgyalás előtt az ukrajnai helyzet de-eszkalációja érdekében", és hogy Kína "konstruktív szerepet fog játszani a béke keresésében és megvalósításában".

"Kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági architektúrát" sürgetett, és rámutatott, hogy a Kínai Népköztársaság megalapítása óta az ország "soha nem szállt meg más országokat, soha nem vett részt proxy-háborúkban (digitális hadviselés), soha nem törekedett befolyási szférákra, és nem vett részt semmilyen katonai blokk összecsapásában."

Wu Qian megjegyzései ugyanazon a napon hangzottak el, amikor Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Ukrajna az uniós országokkal együtt az Egyesült Államok "eszközévé" vált.

Oroszország február végén támadta meg Ukrajnát, miután hét éve tartó patthelyzet alakult ki amiatt, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország nem ismerte el a donyecki és luganszki fővárossal rendelkező donbásszi köztársaságokat. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy rendezze e régiók státuszát az ukrán államon belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.