Illegális bevándorlás

A csehek is tovább ágálnak a kvóták ellen

A kötelező menekültkvóták elfogadása nem jelent megoldást a jelenlegi menekültválságra - állítják a szerdai cseh sajtó kommentárjai.

2015.09.23 10:43MTI

"A menekülteknek joguk kellene, hogy legyen annak önálló eldöntésére, hol szeretnének élni Európában" - írja a liberális Mladá Fronta Dnes főszerkesztője, Jaroslav Plesl.

"És hogy többségük a bőkezű országokat választja? Az meg már ezen országok dolga. És éppen ez lesz az a tényező, amely nemcsak az Európai Unió, hanem ezen nagyvonalú országok felbomlásához is vezethet" - áll a legolvasottabb cseh politikai napilapban. Jaroslav Plesl ugyanakkor hozzáteszi: komoly probléma, hogy a migránsok konkrét integrációjával a társadalmakba szintén alig foglalkozik valaki.

"A kvóták problémája nem azok kötelező jellegében rejlik, hiszen a szolidaritásnak is megvannak a maga szabályai. A probléma az, hogy Európa vezetői megoldásnak tartják ezeket anélkül, hogy megoldanák a külső schengeni határok problémáját" - mutat rá Zbynek Petrácek a konzervatív Lidové Noviny kommentátora. Leszögezi: amíg a külső schengeni határok nyitottak, addig a kvóták nem jelentenek mást, mint játékot a számokkal.

Mindegy, hogy hány ezer embert fogad be Csehország - vélekedik a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap kommentátora, Petr Honzejk. Szerinte ez jó alkalom annak megmutatására, hogy Csehország öntudatos ország, amely gond nélkül képes "néhány ezreléknyi kulturális másságot" befogadni. Úgy véli: Csehország szerencsés ország, amely most olyan szolidaritást mutathat a menekültekkel, amilyet Európa mutatott vele szemben 1989 után.

A migrációs hullám bizonyos értelemben a munkaerőhiányra adott egyfajta gazdasági válasz is, és remélni kell, hogy a cseh kormány a menekültek befogadását nem utasítja el - írja az újság.

Csehország józanabbul reagált a brüsszeli döntésre, mint Szlovákia - állapítja meg Alexander Mitrofanov, a Právo című független baloldali napilap kommentátora.

"A cseh kormánykoalíció józanul viselkedik. Most veszített, de valószínűleg nem készül tányérokkal megdobálni Brüsszelt. Elég az is, hogy összeveszett Németországgal. Az ellenzék nem segít neki, mert megpróbálja a maga számára kihasználni az unióellenességet" - jegyezte meg a Právo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.