Harc az Iszlám Állam ellen

Washington és Ankara véglegesítette a közös légicsapások technikai részleteit

Washington és Ankara véglegesítette azokat a technikai feltételeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek Törökország integrálásához az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetre légicsapásokat mérő, amerikai vezetésű nemzetközi koalícióba.

2015.08.25 21:16MTI

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint néhány napig eltarthat még, amíg a megállapodás technikai elemei operatívvá válnak. Cook hangsúlyozta: az amerikai kormány meggyőződése, hogy Törökország mielőbb teljes mértékben részt kíván venni a koalícióban.

A Pentagon szóvivője szerint a két NATO-szövetséges folytatja az egyeztetést a (szíriai) határ melletti műveletekről.

Amerikai harci gépek először augusztus 12-én indítottak légicsapásokat a törökországi Incirlik támaszpontról az IÁ szíriai erői ellen. Az Egyesült Államok és Törökország júliusban állapodott meg arról, hogy az amerikai légierő használhatja a bázist. Ugyanerről a bázisról dróncsapásokat már korábban is indítottak az Iszlám Állam ellen az amerikaiak.

Törökország hosszas vonakodás után, a 32 halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására, július 24-én indított légicsapásokat az IÁ szíriai állásai ellen, és beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot. Ezzel Törökország mint frontállam, elkezdett nagyobb szerepet vállalni a szélsőséges szunnita szervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.