Különösen körültekintően járnak el

Az Iszlám Állam elleni koalíció kerülni próbálja a polgári áldozatokat

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció különösen körültekintően jár el a bombázások során, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat.

2015.03.09 16:30MTI

Washington nem akar további szenvedést okozni a civil lakosságnak - mondta Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, aki hétfőn érkezett az iraki fővárosba, és magas rangú vezetőkkel, köztük Haider al-Abádi kormányfővel meg Háled al-Obeidi védelmi miniszterrel egyeztetett.

Az iraki védelmi tárca vezetője a Dempseyvel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy Bagdadnak nem jelent problémát segítséget kérni és kapni az Egyesült Államokkal nem éppen baráti viszonyt ápoló Irántól.

"Háborúban állunk" - hangoztatta a politikus, hozzátéve, hogy országának ebben a helyzetben külföldi támogatást kell igénybe vennie.

Az Egyesült Államok vezetése amiatt aggódik, hogy Teheránnak túl nagy a befolyása az iraki belügyekre, Obeidi szerint azonban "kiegyensúlyozott a helyzet". Dempsey vasárnap a Perzsa-öbölben küldetést teljesítő Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajón tett látogatást, és ez alkalommal kijelentette, hogy hiba lenne siettetni a dzsihadisták elleni koalíció légicsapásait.

Elmondása szerint "stratégiai türelemre" van szükség abban a harcban, amelyet a koalíció vív az IÁ ellen Irakban és Szíriában.

Az amerikai fegyveres erők első számú katonai vezetője kitért arra is, hogy a bombázások gyakorisága függ az iraki hadsereg szárazföldi képességeitől is, valamint attól, hogy a bagdadi kormány kész-e megbékélni a biztonsági erőkkel szemben bizalmatlan szunnita arab lakossággal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.