Berlin

Titokzatos lopás a német hírszerzés épülő központjában - több emeletet elárasztott a víz

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy egyszerű lopás történt-e, vagy valamilyen más indíték, esetleg politikai szabotázs, kémkedés vagy a kivitelezők, alvállalkozók közötti elszámolási vita van a háttérben.

2015.03.06 08:54MTI

Több emeletet elárasztott a víz a német hírszerző szolgálat (BND) épülő új berlini központjában, mert ismeretlenek leszereltek és elvittek öt vízcsapot az épületből. Csütörtök esti sajtójelentések szerint a kár jelentős.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az üresen álló épületrészben egyszerű lopás történt-e, vagy valamilyen más indíték, esetleg politikai szabotázs, kémkedés vagy a kivitelezők, alvállalkozók közötti elszámolási vita van a háttérben. Betörésre utaló nyomokat nem találtak.

Délután vették észre, hogy több emeletet elárasztott a víz az épülő hírszerző központ főépületében. A berlin-brandenburgi RBB közszolgálati műsorszóró társaság csütörtöki beszámolója szerint helyenként több centiméter magasan állt a víz, több emeleten megrongálódtak elektromos berendezések, egy födémszerkezet leszakadt.

A BND új központja Németország legnagyobb - 5200 helyiségből álló - épületegyüttese lesz, a hírszerzés 4 ezer munkatársa dolgozik majd benne. A 260 ezer négyzetméteres - 35 labdarúgópálya méretű - területen 2006-ban kezdődtek a munkálatok, és az építkezés körül már több botrány volt, például 2011-ben kiderült, hogy a beruházás egyes dokumentumainak nyoma veszett, a beruházás költségei pedig folyamatosan emelkednek és az átadás csúszik.

A kormány eredetileg 730 millió eurót szánt a BND új székhelyére, a legújabb számítások szerint viszont az építkezés és a München mellett működő BND-központ átköltöztetése a fővárosba 1,3 milliárd euróba kerül majd és 2017-ben ér véget, míg az első tervekben még azzal számoltak, hogy már 2013-ban Berlinből irányítják a külföldi hírszerzésért felelős szolgálat munkáját.

Az újabb eset a Twitteren a Watergate címkét kapta, és sok ironikus és komoly bejegyezést ihletett. "Ha vízcsapokat észrevétlenül le lehet szerelni, akkor vajon mi mindent lehet észrevétlenül beszerelni a BND-központba" - írta például Konstantin Notz, az ellenzéki Zöldek parlamenti képviselője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.