Iszlám Állam

Ketrecbe zárt kurd katonákat mutogattak az éljenző tömegnek a dzsihadisták

A narancsszínű kezeslábasba öltöztetett és egyenként ketrecbe zárt foglyokat végigviszik Kirkuk utcáin az éljenző tömeg között, majd később, a ketreceket lerakodva közszemlére teszik őket egy téren.

2015.02.23 11:58MTI
Forrás: Twitter

Huszonegy, ketrecbe zárt foglyot hurcoltak végig terepjárókon az észak-iraki Kirkuk tartomány egyik településének utcáin az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei - látható a szélsőséges iszlamista szervezet által hétfőn közzétett újabb propagandavideóban.

A kilencperces felvételen - amelynek egy részletét a Daily Mail című brit lap feltette weboldalára - látható, amint a narancsszínű kezeslábasba öltöztetett és egyenként ketrecbe zárt foglyokat végigviszik a Kirkuk városától mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Havíja település utcáin az éljenző tömeg között, majd később, a ketreceket lerakodva közszemlére teszik őket egy téren.

A videón feliratként futó életrajzi adatok alapján a foglyok többségükben pesmergák, az észak-iraki kurd fegyveres erő katonái, de a CNN amerikai hírtelevízió szerint legalább egyiküket az iraki hadsereg tisztjeként mutatták be.

Egy férfi az IÁ logójával díszített mikrofonnal "meginterjúvolta" a foglyokat, akik elismerik, hogy a pesmergákhoz tartoznak. A megkérdezett katonák arra kérték kurd bajtársaikat, hogy adják fel a harcot az IÁ ellen.

A felvételen az IÁ egyik tagja is felszólította a kurd harcosokat, hogy hagyjanak fel harcukkal. "Különben sorsotok hasonló lesz, és vagy ketrecbe vagy a föld alá kerültök" - mondja.

Ezután a katonákat kitessékelik a ketrecekből, majd sorban egymás mellett térde kényszerítik őket. A kamera egy idősebb férfi arcára közelít, mielőtt a képernyő vészjóslóan elsötétül. A foglyok későbbi sorsáról nincsenek információk, de a videóban nem esik bántódásuk.

A hírt közlő CNN nem tudta megerősíteni a videó valódiságát.

Szombaton a nyugat-iraki, szunnita többségű Anbár tartományból 43 embernek az élve elégetéséről számolt be egy iraki biztonsági forrás. Akkor az Iszlám Állam tagjai az általuk elrabolt rendőröket és kormánypárti milicistákat ugyanígy ketrecekbe zárták, majd élve elégették őket a Ramáditól 85 kilométerre északnyugatra fekvő al-Bagdadi városban. Négy nappal korábban, ugyancsak al-Bagdadi városban 45 embert, szintén rendőröket és milicistákat égettek el elevenen.

Az újabb felvételeket néhány nappal azután tették közzé, hogy Washingtonban csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő bejelentette, tucatnyi iraki dandár - 20-25 ezer katona - áprilisban vagy májusban támadást indít, hogy visszafoglalja a terrorszervezettől Irak második legnagyobb városát, Moszult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.