Az olasz partok felé tartottak

Megfagytak a tengeren az illegális bevándorlók

Huszonkilenc ember kihűlés miatt életét veszítette illegális bevándorlóknak abból a csoportjából, amelyet az olasz hatóságok Lampedusa szigeténél mentettek meg a nyílt tengeren.

2015.02.09 15:29MTI

A kezdeti hétről huszonkilencre emelkedett az áldozatok száma - közölte Giusi Nicolini, Lampedusa város polgármestere. Az Észak-Afrika és az olasz partok közötti átkelés közben az illegális bevándorlókkal teli hajó vészjelzést adott le, amelyre az olasz parti őrség válaszolt.

A csoportot Lampedusától száztíz mérfölddel délre találták meg, de hét bevándorlón már nem tudtak segíteni. A rendkívül viharos tengeren kihűlés következtében haltak meg. Később újabb halottakat találtak a hajón, másokat pedig szintén a hideg miatt súlyos állapotban szállították Lampedusa kórházába, ahova már élettelenül érkeztek meg.

Az illegális bevándorlók nemzetisége egyelőre nem ismert. Annyit tudni, hogy a csoport főleg fiatalokból állt, akik a fedél nélküli hajón egy szál ruhában indultak útnak.

Giusi Nicolini úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás gondjain, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban, amelyet a Frontex európai ügynökség működtet, visszalépést jelent. Az olasz polgármester szerint a jelenlegi helyzet rosszabb, mint 2013 októberében volt, amikor a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.