Szerb külügyminiszter

Moszkva nem gyakorol nyomást Belgrádra az uniós csatlakozás miatt

Moszkva semmilyen nyomást sem gyakorol Belgrádra Szerbia európai uniós csatlakozása miatt - jelentette ki a szerb külügyminiszter az orosz fővárosban.

2014.12.19 14:47MTI

Ivica Dacic orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt pénteken. A szerb diplomácia vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a belgrádi vezetés célja az uniós tagság, de csak akkor, ha az nem sérti országa érdekeit és nem okoz kárt kapcsolatainak "Szerbia azon barátaival", akik nem tagjai az uniónak.

Dacic cáfolta, hogy lenne valóságalapja azoknak a brüsszeli felvetéseknek, amelyek szerint Szerbiának el kellene döntenie, hogy az EU-hoz vagy az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz, vagy - az ennek alapján létrehozandó, Moszkva által szorgalmazott - Eurázsiai Szövetséghez akar csatlakozni. Kijelentette, hogy soha egyetlen orosz hivatalos személytől sem halott olyan felszólítást, hogy Belgrád döntsön: Oroszországot vagy az Európai Uniót választja. Sajnálatosnak tartotta, hogy hasonló felszólítások Brüsszelben viszont elhangzanak.

Szergej Lavrov visszautasította az európai politikusok vádjait, miszerint Oroszország még inkább magához köti Szerbiát gazdaságilag és politikailag. "Ez egyfajta új gyarmatosítói kifejezés" - mondta. Hozzátette, hogy nem korrekt nyomásgyakorlásról beszélni Moszkva és Belgrád kapcsolatait illetően.

A szerb külügyminiszter a Lavrovval közös sajtótájékoztatót megelőzően elmondta, hogy Belgrád a közeljövőben szeretné megvitatni az orosz vezetéssel a Déli Áramlat gázvezeték körül kialakult helyzetet.

"Mindannyian csalódottak vagyunk a Déli Áramlat és a mostanára kialakult helyzet miatt" - mondta Dacic és kijelentette, hogy Szerbiának szüksége van erre a beruházásra, amely biztosítja energiabiztonságát és megbízható ellátását. Közölte, hogy országa nem támaszkodhat csak az ukrajnai tranzitra.

Dacic azt mondta, hogy függetlenül attól, honnan fog a Nyugat-Balkánra eljutni az orosz gáz, meg kell találni a módját annak, hogy mégiscsak Szerbia területén keresztül haladjon az energiahordozót továbbító vezeték.



Szergej Lavrov a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Moszkvában figyelembe fogják venni Szerbia érdekeit az orosz energiahordozókat Európába szállító új útvonalakkal kapcsolatosan. "Mindent megteszünk ezért" - tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin december elsején jelentette be Ankarában, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése és a bolgár engedély hiánya miatt nem tudja kiépíteni a Déli Áramlat gázvezetéket. A gázszállító rendszer Oroszországból a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül haladva jutatta volna el 2015 végétől az energiahordozót Ausztriáig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.