Nincs egyezség

Izrael elfogadta, a Hamász elutasította a tűzszüneti javaslatot

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok elutasította kedden reggel a gázai konfliktus rendezésére előterjesztett egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és az Izrael elleni támadások fokozását ígérte.

2014.07.15 08:35MTI

A szervezet közleménye szerint bár nem kapta meg a Kairó által előző nap kezdeményezett teljes tűzszüneti javaslatot, annak a média által ismertetett részei "a térdre borulással és behódolással érnének fel", ezért azt kategorikusan elutasítja a palesztin fegyveres csoport.

"A harcunk az ellenséggel folytatódik, annak kegyetlensége és intenzitása nőni fog" - írta a szervezet közleményében.

Ennek ellenére izraeli biztonsági források szerint az erőszak alábbhagyott a tűzszünet Egyiptom által javasolt, közép-európai idő szerint reggel hét órai időpontjára.

A egyiptomi javaslat szerint a tűzszünetet az Egyiptom által Izraellel és a különböző palesztin frakciókkal folytatott intenzív tárgyalások kísérnék, amelyek lehetővé tennék a hadműveletek teljes beszüntetését, és a palesztin nép szenvedésének enyhítését. Kairó Izraelt minden légi, szárazföldi és tengeri hadművelet azonnali felfüggesztésére, a "különböző palesztin frakciókat" pedig a rakétatámadások és egyéb, a civil lakosságot célzó ellenséges akciók beszüntetésére szólította fel.

A Hamász a javaslat bejelentése után azt követelte, hogy Izrael szüntesse be a gázai övezet blokádját, engedje szabadon a Hamász a napokban Ciszjordániában őrizetbe vett tagjait, és a felek térjenek vissza a 2012-ben egy nyolc napos, a mostanihoz hasonló konfliktus után kötött fegyvernyugvás feltételeihez.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között.

A fellángolt harcokban eddig 187 palesztin vesztette életét és 1390-en megsebesültek. A Gázai övezetben 250 épületet romboltak le. Bár palesztin fegyveresek több mint ezer kezdetleges rakétát lőttek ki Izraelre az elmúlt hét napban, ezekben a támadásokban egy ember sem halt meg.

Az izraeli biztonsági kabinet elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Fotó: Facebook/Israel Defense Forces

Az izraeli biztonsági és politikai kabinet Benjámin Netanjahu miniszterelnök indítványára szavazta meg a kedd délelőtt életbe is lépő egyiptomi tűzszüneti javaslat elfogadását. A kairói kezdeményezés szerint hamarosan izraeli tárgyaló delegáció utazik az egyiptomi fővárosba a tűzszünet részleteinek kidolgozására.

Palesztin részről az egyiptomi javaslatot Mahmúd Abbász elnök korábban üdvözölte, a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szóvivője ugyanakkor elutasította azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.