Ukrán válság

Elengedték a másik négy EBESZ-megfigyelőt is

A szervezet tájékoztatása szerint a négy megfigyelő - egy német, egy holland, egy orosz és egy spanyol állampolgár - jó egészségi állapotban van.

2014.06.29 08:44MTI
Forrás: youtube.com

Visszanyerte szabadságát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) május vége óta fogva tartott másik négy megfigyelője is szombaton - közölték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok és a nemzetközi szervezet.

Az EBESZ rövid Twitter-üzenetben jelentette be, hogy kiszabadultak a május 29-én a kelet-ukrajnai Luhanszkban elrabolt megfigyelők is.

A szervezet tájékoztatása szerint a négy megfigyelő - egy német, egy holland, egy orosz és egy spanyol állampolgár - jó egészségi állapotban van.

Előzőleg az Interfax orosz hírügynökség a szakadárok egyik szóvivőjére hivatkozva jelentette, hogy a nemzetközi szervezet négy munkatársa úton van Donyeck felé.

Az EBESZ-megfigyelők egy másik, ugyancsak négyfős és szintén május végén elrabolt csoportját pénteken engedték szabadon. Az első csoport - amelynek tagjai elrablásuk előtt Donyeck térségében tevékenykedtek - péntek este érkezett meg repülőgéppel Bécsbe, ahol az EBESZ központja található.

Az ukrán elnök szombaton 72 órával, hétfőig meghosszabbította a Kelet-Ukrajnában egy héttel korábban meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Különböző források szerint a térségben ennek ellenére szórványosan továbbra is lőtték egymást a szakadárok és a reguláris ukrán hadsereg, utóbbi közlése szerint legalább három katona meghalt szombaton a harcokban.

Az EBESZ közölte, hogy továbbra is folytatja megfigyelő tevékenységét Donyeckben és Luhanszkban.

Az 57 országot felölelő nemzetközi szervezetnek több mint 250 civil megfigyelője teljesít szolgálatot Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.