Ukrán válság

Keleten a helyzet változatlan?

Az ukrán elnök 72 órával meghosszabbította a Kelet-Ukrajnában egy hete egyoldalúan meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Az orosz határőrség azt állította, hogy ukrán gránátok csapódtak be az ország területén.

2014.06.28 17:28MTI

Petro Porosenko a hadsereg magas rangú képviselőivel tartott rendkívüli tanácskozást követően hozta meg döntését, miután hazaérkezett a brüsszeli EU-csúcsról, amelyen aláírta az Európai Unióval kötött társulási egyezmény szabadkereskedelemre vonatkozó részét.

Az elnök egy hete fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, tárgyalásokat ajánlott nekik, és kilátásba helyezte a döntéshozatali rendszer bizonyos fokú decentralizálását. Három nappal később az oroszbarát szakadár erők is tűzszünetet hirdettek péntek estig, és pénteken jelezték, kitartanak emellett, ha Porosenko meghosszabbítja a fegyvernyugvást.

A harcok azonban a tűzszünet ellenére is folytatódtak az elmúlt napokban, a nyugati vezetők ezért arra szólították fel Oroszországot, tettekkel is bizonyítsa, hogy elkötelezett a válság enyhítése mellett. Erre hétfőig adtak haladékot Moszkvának. Jelezték, hogy ellenkező esetben Oroszországnak célzott szankciókkal kell számolnia.

Közös nyilatkozatukban az uniós csúcsvezetők pénteken nyugtázták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben támogatásáról biztosította az ukrán államfő béketervét, és hogy az orosz törvényhozás felsőháza visszavonta azt a korábbi felhatalmazást, miszerint az államfő katonai erő alkalmazását rendelheti el akár Ukrajna területén is. Sajnálattal állapították meg ugyanakkor, hogy a tűzszünet, amelyet az ukrán hatóságok betartottak, nem vezetett a katonai szembenállás teljes megszűnéséhez. Felszólították Oroszországot, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy szűnjön meg a fegyverek és fegyveresek Ukrajnába áramlása a közös határon át.

A tűzszünet 72 órával való meghosszabbítását Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte pénteken, az erőszakcselekmények végleges beszüntetését sürgetve. "Az ENSZ-főtitkár azzal számol, hogy minden fél szigorúan tartja magát vállalt kötelezettségeihez, egyben arra szólítja fel a feleket, hogy egy politikai folyamat révén érjék el az erőszak végleges beszüntetését" - áll a világszervezet sajtószolgálatának pénteki közleményében.

Üdvözölte a tűzszünet formális meghosszabbítását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is. Didier Burkhalter, a szervezet soros elnöke az azerbajdzsáni Bakuban az EBESZ Parlamenti Közgyűlése alkalmával az erőszak teljes beszüntetésére szólított fel.

Fotó: Facebook/UNIAN

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken Ukrajnát támogató határozatot fogadott el. A világszervezet sajtószolgálata szerint a - 23 delegáció támogatásával 4 ellenében, 19 tartózkodással elfogadott - határozat élesen elítéli az illegális fegyveres csoportok által Ukrajnában elkövetett erőszakcselekményeket. A dokumentum egyúttal haladéktalan fegyverletételre, a fogvatartott személyek szabadon bocsátására s az elfoglalt közigazgatási épületek kiürítésére szólítja fel az illegális csoportokat - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében szakadár fegyveresek az éjjel is lőtték az ukrán reguláris erők állásait - írta Facebook-oldalán szombaton Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat nyomon követő, Információs Ellenállás nevű elemzőcsoport vezetője. A szórványos támadásokról beszámoló katonai szakíró külön kiemelte, hogy a felkelők Kramatorszk elővárosából aknavetővel lőtték a kramatorszki repülőteret védő ukrán katonai alakulatot.

Olekszij Dmitraskivszki ukrán katonai szóvivő később arról számolt be, hogy Szlovjanszk térségében az ukrán hadsereg állásait ért támadásokban meghalt három katona.

A szeparatisták közlése szerint szintén voltak halálos áldozatok és sebesültek Luganszk térségében Krasznopartizanszk településen, ahol a hadsereg támadást intézett a felkelők ellen.

Az orosz határőrség közlése szerint a Rosztov térségében zajló összecsapások folyamán Oroszország területén is csapódtak be olyan gránátok, amelyeket az ukrán katonaság lőtt ki. Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy Gukovo határváros közelében egy határátkelőhely épülete súlyosan megrongálódott. A tájékoztatás szerint lakott területen is csapódtak be lövedékek, de személyi sérülés nem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.