Tony Abbott

Elveszítik ausztrál állampolgárságukat az iraki lázadók oldalán harcolók

"Nem engedhetjük meg, hogy visszatérjenek az országunkban jól kiképzett gyilkosok, akik utálnak minket, az életvitelünket, és képesek bajt okozni nekünk".

2014.06.20 09:57MTI
Forrás: youtube.com

Az ausztrál miniszterelnök azzal fenyegette meg pénteken az iraki lázadók oldalán harcoló honfitársait, hogy megfosztják őket az ausztrál állampolgárságuktól.

"Nem engedhetjük meg, hogy visszatérjenek az országunkban jól kiképzett gyilkosok, akik utálnak minket, az életvitelünket, és képesek bajt okozni nekünk" - mondta Tony Abbott egy sydneyi rádiónak nyilatkozva.

Abbott nem zárta ki, hogy kormánya olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely megfosztja az Irakban harcolókat ausztrál állampolgárságuktól.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter a minap közölte, hogy mintegy százötven ausztrál harcolt vagy még harcol Szíriában és Irakban szélsőséges fegyveresek oldalán, a canberrai kormány pedig attól tart, hogy hazatérésük terrorveszélyt jelent majd az országra nézve. Azt mondta, hogy az ausztrál zsoldosok eleinte mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportokat támogattak, majd a szélsőségesebb szervezetek felé tolódtak, köztük a brutalitásairól ismert az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű csoporthoz csapódtak.

"Aggódunk amiatt, hogy a velük (lázadókkal) tevékenykedő ausztrálok radikalizálódnak, kitanulják a terrorista mesterséget, és amikor hazatérnek Ausztráliába, természetesen biztonsági fenyegetést fognak jelenteni. Mindent megteszünk, hogy fény derítsünk a kilétükre" - mondta a külügyminiszter.

A sajtó szerint az ausztrál zsoldosok túlnyomó többsége közel-keleti származású. Egyesek azért tértek vissza a térségbe, hogy fegyvert fogjanak Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen, majd átlépték a szíriai-iraki határt, és az Észak-Irakban harcoló szélsőségesekkel csatlakoztak, és nem kizárt, hogy részt vettek az iraki katonák tömeges kivégzésében - írta a Sydney Morning Herald című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.