Durva adag

Kétezer kiló kábítószer a kontinens alatt

Két tonna khatot, egzotikus kábítószerfajtát foglaltak le a francia vámőrök a La Manche-csatorna alatti alagút brit oldalán.

2014.06.07 18:29MTI
A khat (fotó: allodocteirs.fr)

Ekkora mennyiségét még soha nem foglaltak le a fás szárú cserjéből a Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő alagútban. A rekordszintű drogfogás még csütörtök este történt.

A khat egy teherautóban volt, amelyet egy lett állampolgár vezetett, aki a csatornán keresztül próbálta azt áthozni Franciaországba - közölte Laurent Pasquier, a csatorna vámőrségének vezetője. Elmondta, hogy a 2,104 tonnás fogás a valaha lefoglalt legjelentősebb mennyiség ebből a drogból a La Manche csatorna alatti alagútban.

Tavaly mintegy 49 tonna khatot foglaltak le Franciaországban, tízszer annyit, mint 2012-ben, ebből csak 18 tonnát az említett alagútban.

A teherautó sofőrjét a vámőrök előállították és péntek reggel átadták a bűnügyi rendőrségnek, az egzotikus kábítószert pedig aznap délután megsemmisítették.

A Jemenben és Etiópiában őshonos khat (avagy abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban. A khat a Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják. Franciaországban, a legtöbb uniós országhoz hasonlóan, a tiltott kábítószerek kategóriájába tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.