73 százalék a hivatalos részvételi adat

Túlságosan azért nem csalták el a szír elnökválasztást

Honnan lehet felismerni a választási eredmények meghamisítását? Nos, amikor 90 százalék felett van egy nem éppen demokratikus országban a részvétel, akkor ott kilóg a lóláb. Erre azért figyeltek Szíriában, de így is kétséges a szavazás tisztasága...

2014.06.04 22:45MTI
Forrás: Wikipedia

A szíriai alkotmánybíróság szerdai közlése szerint a választásra jogosultak 73,4 százaléka vett részt az előző nap rendezett, az ellenzék által megkérdőjelezett legitimitású elnökválasztáson, amely minden bizonnyal Bassár el-Aszad jelenlegi vezető elsöprő hivatalos győzelmével zárul majd.

A bíróság szóvivője szerint a 15,85 millió szíriai választópolgárból 11,63 millió járult az urnákhoz kedden az országon belül, illetve a külföldön élők és a polgárháború miatt elmenekültek körében korábban megtartott voksoláson.

A hivatalos eredményt később a parlamentben fogják kihirdetni. A részvételi arány bejelentése után Damaszkuszban több helyen sorozatlövésekkel ünnepeltek az emberek, és emiatt többen megsebesültek. Aszad elnök korábban egy közleményben kérte, hogy senki ne így mutassa ki az örömét, de nem hallgattak rá.

A szíriai ellenzék korábban kétségbe vonta a választás legitimitását. Aszad ellen két relatíve ismeretlen ellenjelölt indult, akik nem számítottak komolyan vehető kihívónak. Ráadásul a voksolást a polgárháború kellős közepén tartották, és csak a kormányerők által uralt területeken lehetett az urnák elé járulni, a felkelők kezén lévő helyeken nem. A tudósítók arról számoltak be, hogy az ország békésebb részein hosszú sorok álltak a választási irodák előtt.

Lényegében ez volt az első elnökválasztás az utóbbi több mint ötven évben Szíriában, ugyanis Bassár el-Aszad és apja, az országot 1970 és 2000 között vaskézzel irányító néhai Háfez Aszad "népszavazás" eredményeként - ellenjelöltek nélkül - került az elnöki székbe.

Szíriában a három éve folyó polgárháború során több mint 160 ezren vesztették életüket, és mintegy hárommillió ember menekült külföldre az erőszak elől.

A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az előző nap tartott szíriai elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a politikus a szavazatok 88,7 százalékát kapta.

A parlamenti elnök, Dzsihad Laham szerint Aszad két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.