Petro Porosenko

Enyhül az ukrán-orosz kapcsolat?

Az új ukrán elnök még a héten találkozna Putyinnal, és decentralizációt is ígért a keleti területeknek.

2014.06.04 21:05MTI
Forrás: Wikipedia

Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök egy szerdai sajtótájékoztatóján lehetségesnek nevezte, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz államfővel a normandiai partraszállás évfordulóján tartandó franciaországi megemlékezésen, egyúttal decentralizációs tervet ígért a kelet-ukrajnai helyzet megoldására.

"A dolgok jelenlegi állása szerint nincs betervezve egy találkozó köztem és Putyin között, de nem zárom ki, hogy arra valamilyen formában sor kerüljön" - fogalmazott Porosenko Varsóban, ahol az első részlegesen szabad lengyel választások 25. évfordulóját ünneplő rendezvényeken vett részt, valamint Barack Obama amerikai elnökkel találkozott.

Mind Putyin, mind Porosenko részt vesz majd a június 6-i franciaországi ünnepségen.

A megválasztott ukrán elnök arról is beszélt, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták megbékítésére irányuló terve, amelynek kidolgozása jelenleg is folyik, magában foglalja majd a központi hatalom decentralizációját (azaz az állam alatti hatalmi szintek, így a régiók jogköreinek erősítését) és a szeparatistáknak nyújtandó amnesztiát.

A tervet Porosenko június 7-i beiktatásakor tervezi közzétenni. Mint mondta, a tervről már egyeztetett Varsóban nyugati vezetőkkel, és ezek a megbeszélések "optimizmusra adtak okot". "Nagyon aktív párbeszéd folyik a kül- és belpolitikai frontokon. Megbizonyosodhattunk arról, hogy Ukrajna megbízható partnerekre lelt az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban, amelyek egyértelműen közölték, hogy támogatni fogják az ukrán álláspontot a kelet-(ukrajnai) konfliktus megoldásában" - fogalmazott.

Porosenko azt is hozzátette, hogy az egyeztetések Normandiában tovább folytatódnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.