Kerítéseket döntöttek ki

Kínai gyárakat rongáltak meg vietnami munkások a két ország területi vitája miatt

Munkások ezrei tüntettek Vietnamban kínai tulajdonú gyáraknál, és egyes létesítményeket meg is rongáltak a két ország elmérgesedni látszó dél-kínai-tengeri területi vitája miatt.

2014.05.13 14:25MTI
Forrás: Wikipedia

A helyi sajtó és a hatóságok beszámolói szerint nagyjából tizenháromezer ember tüntetett négy dél-vietnami helyszínen. Az interneten terjedő fotók szerint legalább egy ipari parkban kerítéseket döntöttek ki és betörték gyárépületek ablakait, más jelentések szerint több olyan létesítményben tettek kárt, ahol nem állt le a munka az olajfúrótorony miatt felújult sziget-, illetve területi vita miatt.

A kommunista Vietnamban alapvetően tilosak a tüntetések, de jelen esetben engedélyezték azokat a hatóságok, mivel a politikai rendszer bírálata helyett az ország külpolitikai célkitűzései melletti kiállásra szerveződtek.

Ugyanakkor egyes tisztviselők szerint mostanra a helyzet kezd veszélyessé válni, és a hatóságok attól tartanak, hogy a tömeg megfékezhetetlen lesz.

A kínai-vietnami területi vita azután éleződött ki, hogy május elején kínai egy olajfúrótornyot vontattak a Paracel-szigetek közelébe. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre. Hétfőn a fúrótorony mellett vízágyúkkal lőtte egymást a két ország parti őrsége, az előző héten pedig kínai hajók szándékosan, orral nekimentek vietnami hajóknak.

Korábban a Vietnamot is tagjai között tudó Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és John Kerry amerikai külügyminiszter is aggodalmának adott hangot Kína lépései miatt.

A mostani vietnami tüntetésekhez hasonlók egyébként a kínaiaktól sem idegenek. A tömegdemonstrációkat szintén nem szívelő vezetésű kommunista országban 2012-ben egy japán-kínai szigetvita miatt törtek ki hasonló zavargások, amelyek során több városban is japán tulajdonú üzleteket vert szét a felbőszült tömeg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.