Ukrán válság: népszavazás utáni teendők

Gazdasági stabilitás és saját hadsereg a donyecki szakadárok fókuszában

"Sok katonai alakulat van, ezért nekik el kell dönteniük: vagy a mi oldalunkra állnak, vagy megszálló hadseregnek minősülnek, és ki lesznek zsuppolva".

2014.05.13 07:33MTI

A szakadár "donyecki népköztársaság" hatalmi szerveinek a terület jogállásáról szóló vasárnapi népszavazás után elsősorban szociális-gazdasági problémákat kell megoldaniuk, illetve saját hadsereg létrehozásával kell foglalkozniuk - jelentette ki Denisz Pusilin, a szakadár terület társelnöke.

"A mi területünkön gyakorlatilag polgárháború folyik. Itt sok katonai alakulat van, ezért nekik el kell dönteniük: vagy a mi oldalunkra állnak, vagy megszálló hadseregnek minősülnek, és ki lesznek zsuppolva" - közölte Pusilin a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapban kedden megjelent interjúban.

Pusilin szerint "folyik a munka" a katonákkal, és vannak kedvező jelek.

A szakadár köztársaság társelnöke szerint meg kell oldani a donyec-medencei nyugdíjasok és közalkalmazottak járandóságának a kérdését. Hozzátette: pénz egyelőre van, mert Kijev átutalta. Egyelőre az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát fogják használni, de a jövőben át kell térni "valamilyen más valutára".

Pusilin szerint záros határidőn belül megalakul a donyecki hatalom, és az ENSZ-hez fordul a terület szuverén országgá való elismeréséért, de nem számít kedvező döntésre.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által létrehozott "donyecki, valamint luhanszki népköztársaságok" egyoldalúan kinyilvánították hétfőn az Ukrajnától való függetlenségüket az előző nap a régiók önállóságáról tartott népszavazások eredményére hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.