Ukrán válság

Lejárt a határidő: az ukrán hadsereg bevetésével "stabilizálják" a helyzetet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kérésre rendkívüli ülésen vitatta meg a helyzetet, vasárnap, de ezen - hírügynökségi értékelés szerint - "süketek párbeszéde" folyt.

2014.04.14 11:20MTI
Forrás: youtube.com

Kelet-Ukrajnában a szakadárok nem hagyták el az elfoglalt kormányzati épületeket, jóllehet Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladékot, hogy megadják magukat.

Luhanszkban az aktivisták egy szóvivője az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta: egyikük sem kíván eleget tenni az ultimátumnak.

A Donyeck megyei Szlovjanszkból a Reuters brit hírügynökség szemtanúkat idézve azt írta, a szakadárok nem teljesítik az ultimátum feltételeit. A két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

Turcsinov az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy "átfogó terrorizmusellenes hadműveletet" terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és "háborút folytat Ukrajna ellen". "Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyvet követve járjon el" - tette hozzá.

Oroszország viszont előzőleg arra szólította fel a kijevi vezetést, hogy ő szüntesse be a helyi oroszok elleni háborúját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kérésre rendkívüli ülésen vitatta meg az ukrán helyzetet vasárnap, de ezen - mint az AFP francia hírügynökség értékelte - "süketek párbeszéde" folyt a Nyugat és Oroszország között.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok arra figyelmeztette Moszkvát, hogy újabb szankciókat rendel el ellene, ha tovább élezi a feszültséget Kelet-Ukrajnában.

Ha Kijev EU-párti hatóságai fegyvert vetnének be (Kelet-Ukrajnában), akkor az újabb konfrontációt jelentene Moszkvával, amely egy külügyi nyilatkozatban "bűnös parancsnak" minősítette a készülő ukrán hadműveletet - írta összegzésében a Reuters.

Kezdetét veszi a terrorelelens művelet a hadsereg bevetésével Kelet-Ukrajnában, és hamarosan stabilizálódik a helyzet a Donyec-medencében - jelentette be hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.