Botrány Indiában

Egy pártvezető védelmébe vette a csoportos nemi erőszak elkövetőit

Botrányt keltett Indiában, hogy egy politikai párt vezetője védelmébe vette egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság elkövetőit, akiket halálra ítéltek.

2014.04.11 14:11MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az országos felháborodást kiváltó 2012 végi eset áldozatának anyja elítélte pénteken a politikus szavait.

Mulajam Szingh Jadav, az Uttar Prades szövetségi államban kormányzó Szamajvádi Párt vezetője ezt mondta egy csütörtöki kampánygyűlésen a bűncselekményt elkövető három fiatal férfiról: "Nemi erőszakért már mindjárt fel kell őket akasztani? Szegény srácok. Ők is emberek, követnek el hibákat".

Fogadkozott, hogy pártja a választások után törvénymódosítást kezdeményez a nemi erőszak büntetésének enyhítéséről. A három férfi az első Indiában, akit a büntető törvénykönyv szigorítása óta halálra ítéltek többszörös nemi erőszakért. (A fiatal nő megöléséért külön halálbüntetést kaptak a néhány nappal ezelőtti ítéletben.)

A több mint egy évvel ezelőtti eset tiltakozó tüntetéseket váltott ki szerte az országban, az újdelhi parlament ezek hatására szigorította a törvényt. A 23 éves áldozat anyja "undorítónak és szégyentelennek" nevezte a pártvezetőt, és felszólította a választópolgárokat, hogy "fordítsanak hátat az olyan politikusoknak, akik nem képesek együtt érezni a kegyetlenkedést elszenvedő nőkkel".

"Naponta több nőt is megerőszakolnak, ezek hibák volnának csupán? A nemi erőszakot elkövetőkkel szembeni halálbüntetés eltörléséről beszélnek, de az olyan szülők, mint mi, úgy gondoljuk, hogy még a halálbüntetés sem elég nagy büntetés nekik.

Még rosszabbat érdemelnek" - jelentette ki az anya. A pártvezető szavait nagyon sokan elítélték a Twitter közösségi oldalon. A közvélemény felháborodását növelte, hogy ugyanennek a pártnak egy másik politikusa Mahárástra szövetségi államban követelte: a nemi erőszak áldozatát is akasszák fel az elkövetővel együtt, hiszen házasságon kívüli nemi kapcsolata volt vele.

A Szamajvádi Párt egyelőre csak Uttar Pradesben van kormányon, de elképzelhető, hogy a most folyó választások eredményeképpen részt vesz majd az újdelhi koalíciós tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.