Provokatív

Moszkvát nyugtalanítja a két Korea közötti feszültség

Oroszország aggasztónak minősítette hétfőn a két Korea közötti viszály ismételt növekedését, és hozzátette, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok évente tartott hadgyakorlatai nehezítik a helyzetet.

2014.03.31 20:13MTI

Az orosz külügyminisztérium közleményben számolt be arról, hogy Moszkva különösen nyugtalanítónak találja Észak-Korea nyilatkozatát arról, miszerint Phenjan újabb nukleáris kísérletet fontolgat.

"Lehetetlen nem észrevenni, hogy a térség konfliktusának rendszeres elmélyülése egybeesik az Egyesült Államok és Dél-Korea évente megtartott nagyszabású hadgyakorlataival" - olvasható a közleményben, amelyben az orosz diplomácia egyúttal arra kéri az érintett feleket, hogy "nagyobb visszafogottságról" tegyenek tanúbizonyságot.

Hétfőn Phenjan lőgyakorlatot kezdett az ország nyugati partvidékén, Szöul pedig tüzérséggel válaszolt azokra a lövésekre, amelyek a két ország határát megsértve, a Sárga-tenger vízébe csapódtak. Egy nappal korábban Észak-Korea bejelentette, hogy újabb nukleáris kísérletek végrehajtását tervezi válaszul arra, hogy a múlt héten az ENSZ nyilatkozatban ítélte el az észak-koreai kormányzat legutóbbi, ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérleteit.

"Veszélyesek és provokatívak Észak-Koreának az utóbbi időben tett lépései, beleértve a tüzérségi lőgyakorlatot, és azok tovább súlyosbítják a feszültséget a térségben" - jelentette ki hétfőn Jonathan Lalley, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.