Roham

Szíriai menekültek miatt kellett lezárni a spanyol-marokkói határt

Időlegesen le kellett zárni az egyik észak-afrikai spanyol enklávét, Melillát Marokkóval összekötő határátkelőt, miután a hatóságok attól tartottak, hogy szíriai menekültek fogják megrohamozni.

2014.02.14 16:38MTI

A marokkói hatóságok szerint csütörtök éjszaka mintegy 80 szíriai menekült akart illegálisan átkelni a határon, bejutni Melillába, de az észak-afrikai ország biztonsági erői végül feltartóztatták őket.

A roham megakadályozása különösebb incidens nélkül történt, de a spanyol hatóságok időlegesen így is lezárták a határátkelőt.

A Marokkó által körülvett Melillában, illetve a másik észak-afrikai spanyol enklávéban, Ceutában gyakran előfordul, hogy menekültek megrohamozzák a határt, és a biztonsági kerítésen átmászva próbálnak bejutni az Európai Unió területére.

Az észak-afrikai országban fekvő két spanyol enklávé mentén húzódik az Afrika és az EU közötti egyetlen szárazföldi határ, ezért sok migráns ezt az utat választja az Európába jutáshoz.

Legutóbb január végén mintegy 250 afrikai migráns próbált meg átjutni a Melillát körülvevő biztonsági kerítésen, egy hete pedig Ceuta partjainál a tengerbe fulladt 13 menekült, akik megpróbáltak bejutni a területre.

A madridi belügyminisztérium adatai alapján évente több ezren próbálkoznak bejutni Melilla városába, bár a spanyol gazdasági válság valamelyest csökkentette a számot.

az utóbbi években egyre nehezebb dolguk van az illegális határátlépőknek, mivel Spanyolország egy 2005-ös bevándorlási roham nyomán fokozatosan szigorította a határellenőrzést mind szárazföldön, mind pedig tengeren.

Egy marokkói emberi jogi szervezet illetékese szerint mintegy negyven illegális bevándorló vesztette életét az utóbbi két évben amiatt, hogy megkísérelte átlépni a két spanyol enklávé határait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.