Bagdadtól északra

Az iraki kormányerők támadást indítottak a felkelők ellen

Az iraki kormányerők harckocsik támogatásával támadást indítottak pénteken a felkelők ellen, hogy visszafoglaljanak Bagdadtól északra fekvő területeket.

2014.02.14 15:21MTI
MTI, archív

Korábban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szunnita szélsőségesek és a velük szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) fegyveresei a fővárostól, Bagdadtól 150 kilométerre északra, Szuleiman-Bek térségében megtámadták a biztonsági erőket, ellenőrzésük alá vonva a település nyugati részeit és egyes környező falvakat.

Ezt követően a kormányhadsereg bekerítette az övezetet. Tálib al-Bajáti helyi illetékes megerősítette, hogy a biztonsági erők harckocsik és más páncélozott járművek kíséretében péntek reggel támadást indítottak a lázadók ellen.

Hozzátette, hogy két felkelő meghalt az összecsapásokban. Szuleiman-Bek a fővárost az ország északi részével összekötő autóút mellett fekszik. Tavaly áprilisban hasonló harcok folytak a környékén, amikor 150 lázadó rövid időre ellenőrzése alá vonta azt. Később a kormányhadsereg kiűzte őket a településről.

A harcok valamelyest emlékeztetnek a hadsereg és a rendőrség által a nyugati el-Anbár tartományban indított, kormánypárti törzsek által támogatott műveletekre.

A területen az ILIÁ és más felkelőcsoportok, valamint a kormánnyal szemben álló törzsek fegyveresei elfoglalták Falludzsát és a szomszédos Ramádi egy részét.

A kormányerők január elején támadást indítottak a települések visszafoglalására, de eddig eredmény nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.