Kvóta

Tovább ekézik a németek a svájci népszavazást

A populistáktól és az euroszkeptikusoktól való elhatárolódást sürgetett a német pénzügyminiszter.

2014.02.11 08:28MTI

A bevándorlás korlátozásáról döntő svájci népszavazás után a populistáktól és az euroszkeptikusoktól való erőteljesebb elhatárolódást sürgetett a német pénzügyminiszter.

Egy keddi lapinterjúban Wolfgang Schäuble a közelgő európai parlamenti választásokra utalva hangsúlyozta: a választási kampányban világossá kell tenni, hogy az embereknek előnye származik a személyek szabad mozgásából.

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai arról tanúskodtak, hogy az Európai Unió több tagállamában a május végi európai parlamenti választások előtt jelentősen megnőtt a jobboldali populista pártok támogatottsága.

Az interjúban Schäuble sajnálkozásának adott hangot a svájci népszavazás eredménye miatt. A politikusoknak komolyan kell venniük, hogy a bevándorlás témája mozgósíthatja az embereket, és nem csak Svájcban. A személyek szabad mozgása az egyik legfontosabb európai vívmány, olyan eredmény, amely a jólét, a növekedés forrása is - fogalmazott a német miniszter, hozzátéve: "a nyitottság előnyünkre válik, és erről nem szabad megfeledkezni".

A német kormány korábban úgy foglalt állást, hogy komoly gondok adódhatnak a bevándorlás korlátozását eredményező svájci népszavazásból Svájc és az Európai Unió (EU) kapcsolatában.

Az euróval és az uniós integrációval szemben kritikus, jobboldali populistának is nevezett németországi Alternatíva Németországnak (AfD) párt hétfőn a bevándorlási szabályok reformját szorgalmazta a svájci minta alapján

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.