ECCAS

Közép-afrikai Köztársaság: lemondott a államfő és a miniszterelnök is

Nem tudtak véget vetni az országban tomboló vallási erőszaknak, amelynek következtében az utóbbi időben egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására a Közép-afrikai Köztársaságban.

2014.01.10 15:59MTI

Lemondott a Közép-afrikai Köztársaság átmeneti államfője és miniszterelnöke is - jelentették be pénteken a csádi fővárosban, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECCAS) kétnapos csúcstalálkozója után.

Az új vezetés kijelölését célzó tárgyalásokra később fog sor kerülni a közép-afrikai fővárosban, Banguiban - olvasható a nemzetközi szervezet soron kívüli találkozója után kiadott sajtónyilatkozatban, amely szerint a ECCAS vezetői "tudomásul vették a politikusok lemondását".

A térségbeli államok vezetői szorgalmazták Michel Djotodia egykori elnök és Nicolas Tiangaye volt kormányfő lemondását, mert utóbbiak nem tudtak véget vetni az országban tomboló vallási erőszaknak, amelynek következtében az utóbbi időben egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására a Közép-afrikai Köztársaságban.

A szomszédos Csád fővárosában, N'Djamenában történtek hírére Banguiban az ellenzékiek ünneplésbe kezdtek.

Sokan azt remélik, hogy Djotodia hatalomból való távozása után mérséklődik a lemondását követelő fegyveresek által elkövetett erőszakcselekmények száma. Mindemellett elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a lemondás hatalmi vákuumot teremthet az ingatag országban, amelyet jelenleg egy meglehetősen törékeny átmeneti kormány vezet.

Michel Djotodia muzulmán, és márciusban került hatalomra, amikor a keresztény Francois Bozizé közép-afrikai elnök hatalmát a Séléka nevű muszlim lázadó szövetség megdöntötte. A köztársaságban 1600 francia és több ezer afrikai katona igyekszik megakadályozni a népirtást. A katonai beavatkozást azután hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy az egykori francia gyarmaton december 5-én véres összetűzések törtek ki az ország irányítását megszerző muzulmán szervezet fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.