Megsértették a törvényeket

Elköltöztetné a palesztin nagykövetséget a prágai városnegyed

A palesztin nagykövetségnek el kellene költöznie a cseh főváros Suchdol negyedéből, mert a diplomaták jogellenesen tartottak fegyvereket és robbanószereket a nagykövetség jövőbeli épületében, megsértve a cseh törvényeket és a nemzetközi jogot.

2014.01.03 14:42MTI

A suchdoli városháza felszólította a cseh külügyminisztériumot, költöztesse el a palesztin nagykövetséget a városrész területéről. Petr Hejl, a városnegyed polgármestere közölte: azután intézkedett, hogy a helyi lakosok a biztonsági kockázat miatt tiltakoztak. Hozzátette: "elvesztettük a bizalmunkat a diplomatákban".

A cseh rendőrség korábban közölte, hogy engedély nélkül tartott fegyvereket talált a villában, ahol a palesztin nagykövet lakott.

A diplomáciai missziót azután vizsgálták át a hatóságok, hogy a Prágába akkreditált 56 éves palesztin követ, Dzsamál Mohamed Dzsamál szerdán halálos sérüléseket szenvedett, amikor felrobbant lakásában egy széf. Dzsamál csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a palesztin nagykövetséget és a nagyköveti rezidenciát foglalja magában.

Itt történt a végzetes robbanás is. A palesztin nagykövetség szóvivője tagadta azt a palesztin fél által eredetileg közölt információt, hogy a robbanószer a széf védelmi rendszeréhez tartozott volna. Az elhunyt nagykövet családja szerint a diplomata halálát merénylet okozta.

"A széf legalább 30 éve a palesztin nagykövetség helyiségében volt, régi készülék volt, modern alkatrészek nélkül" – mondta Rana Dzsamál, a nagykövet lánya a Maan palesztin hírügynökségnek pénteken.

Dana Dzsamál szerint a cseh szállítócég a robbanást megelőző éjjel szállította át a széfet a nagykövet házába. Ráadásul a robbanószerkezet nem a széfben, hanem alatta volt – mondta.

A nagykövet lánya szerint a széfet rendszeresen használták más alkalmazottak is, amikor az apja Egyiptomba utazott. Semmilyen robbanószerkezet nem volt benne, amely jogosulatlan behatolás esetén felrobbant volna – tette hozzá.

A széf a prágai palesztin nagykövetség régi épületében állt. A képviselet elköltöztetése miatt szállították át néhány napja az új épületbe, ahová Dzsamál két nappal a robbanás előtt költözött be. Jirí Rusnok ügyvivő miniszterelnök a rendőrségi nyomozás alapján csütörtökön kijelentette, hogy baleset történt, nem pedig terrorcselekmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.