Megérkeztek

Az al-Kaida fegyveresei ellenőrzik Ramádi több utcáját és fél Fallúdzsát

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek érkeztek csütörtökön az iraki Ramádi keleti részébe, s ők ellenőrzik Fallúdzsa város felét is.

2014.01.02 11:53MTI
MTI, archív

Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint állig felfegyverzett embereket szállító teherautók tucatjai érkeztek Ramádiba, amelyek utasai az al-Kaidával kapcsolatban álló Iraki és Levantei Iszlám Államot (ILIÁ) dicsőítő dalokat énekeltek.

Az újságíró biztonsági erőket nem látott az utcákon. A Bagdadtól nyugatra fekvő városban a hadsereg hétfőn számolta fel a kormányellenes tüntetők legnagyobb táborát, aminek hatására összecsapások törtek ki a városban.

A Bagdadtól 60 kilométernyire nyugatra fekvő Fallúdzsa felét szintén az ILIÁ fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt, a város másik fele pedig törzsi fegyveresek kezén van – közölte egy belügyminisztériumi illetékes. Egy szemtanú elmondta, hogy a lázadók ellenőrzőpontokat állítottak fel Fallúdzsa központjában és déli részén.

A Fallúdzsától nyugatabbra fekvő Ramádiban hasonló a helyzet: egyes övezeteket az ILIÁ ellenőriz, másokat pedig törzsi fegyveresek – mondta a belügyminisztériumi illetékes. A lázadók táborának felszámolását követő ramádi összecsapások Fallúdzsára is átterjedtek. Az erőszakos cselekményekben tizennégyen haltak meg.

Ramádi a többségükben szunniták lakta, a Núri al-Máliki síita kormányfő elleni elégedetlenség melegágyának tekintett Anbár kormányzóság székhelye. Az országos szinten kisebbségben lévő szunnita közösség azzal vádolja Málikit, hogy a hatalmat magához ragadva hátrányosan megkülönbözteti a szunnitákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.