Rengetegen vesztették életüket

Szíria - már 125 ezernél is több a halottak száma

A szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma minimum 125 835 - több mint egyharmaduk polgári személy -, de a valós szám vélhetően ennél még jóval magasabb.

2013.12.02 19:55MTI
MTI

Az ellenzék oldalán álló emigráns szervezet egyben felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és "a nemzetközi közösség minden lelkiismeretes tagját", hogy fokozzák a két és fél éve tartó háború befejezésére irányuló erőfeszítéseiket.

A konfliktus a Bassár el-Aszad szíriai elnök családjának négy évtizedes hatalma elleni békés tiltakozásokkal indult, de a biztonsági erők kemény megtorlásának hatására fegyveres lázadásba fordult.

A londoni székhelyű, szíriai aktivista hálózattal rendelkező OSDH szerint eddig 6627 gyermek halt meg a konfliktusban.

A szervezet szerint az Aszad-rendszer ellen harcoló lázadók közül legalább 27 746-an estek el, közülük több mint 6000 ezer külföldi vagy ismeretlen harcos.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint ez a szám is vélhetően jóval magasabb, de a lázadók, különösen az al-Kaidával kapcsolatban álló an-Nuszra Front és Iraki és Levantei Iszlám Állam eltitkolja a veszteségeit.

A szervezet szerint a kormányhadsereg és az Aszadot támogató fegyveres milíciák legalább 50 430 tagja halt meg, a tényleges számuk vélhetően ennél jóval magasabb.

A szervezet rámutatott a konfliktus vallási jellegére is: a szunniták és a síiták az egymáshoz szembenálló felekhez csatlakoztak. Az országban többségben lévő szunniták nagyobb része a lázadókat, míg a síiták a síiták egyik oldalágának számító, kisebbségben lévő alavita felekezethez tartozó Aszadot támogatják. A szíriaiak mellett mintegy 500, a kormányhadsereget támogató külföldi síita harcos esett el, mintegy felük a Hezbollah libanoni szervezet fegyverese volt.

Az ENSZ hónapokkal ezelőtt azt közölte, hogy a szíriai polgárháborúnak több mint százezer halálos áldozata van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.