Egy tűzben súlyosan megégett még 5 éves korában

Gyorsan gyógyul az arcátültetésen átesett kínai lány

Gyorsan gyógyul az a 17 éves kínai lány, akin egy hónappal ezelőtt teljes arcátültetést hajtottak végre.

2013.11.16 06:30MTI

A délkelet-kínai Fucsouban működő Fucsien Orvostudományi Egyetem kórházában lábadozó Hszü Csienmej viselkedése már önmagában sokat elárul a fiatal lány állapotáról. Orvosai szerint az, hogy a lány 12 év után újra tud mosolyogni, biztos jele annak, hogy a felépülése jó úton halad. Hszü arcán nem csupán az új arcszövetek maradtak életben, de új bőr is nőtt rajta.

"Hszü remekül gyógyul. Fizikai és mentális állapota egyaránt nagyszerű. Most azt tervezzük, hogy felszabadítjuk a bőr egy részét a nyakánál, hogy még rugalmasabbá váljon. Végrehajtunk továbbá néhány kisebb beavatkozást, hogy megszabaduljunk a hegektől, különösen azoktól, amelyek az ajkai körül vannak" - mondta Csiang Csenghung, a lány sebésze.

A most 17 éves lány 5 éves volt, amikor egy tűzben súlyosan megégett. A lány lábáról átültetett bőr felhasználásával az orvosok új arcbőrt növesztettek Hszü mellkasán. A transzplantációt október 14-én hajtották végre. A felépülési folyamat részeként Hszü elektroterápiát kap, hogy felgyorsítsák az arcán lévő hegek gyógyulását.

"A testén és az arcán lévő vastag hegek idővel viszketni és csípni fognak, ezzel befolyásolva a testmozgását és az arckifejezéseit. Ezért próbáljuk a lehető leghamarabb eltávolítani a forradásokat" - magyarázta Csiang, hozzátéve, hogy egy maszkot is készítettek a lány számára, ezzel biztosítva, hogy az új bőr az izmokhoz közel nőjön.

A szakemberek szerint a lány nemsokára még jobban ki fogja tudni fejezni magát, ahogy a szövetek tovább gyógyulnak. Első nyilvános megjelenésekor, amely a múlt hónapban volt, Hszü elmondta, hogy szeretné folytatni az iskolát és idővel egyetemre akar menni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.