Október 23.

Áder Bostonban: a magyarok és az amerikaiak a szabadság nemzetei

Magyarország és az Egyesült Államok között fontos összekötő kapocs, hogy mindkét ország népét a szabadság nemzetei között tartják számon.

2013.10.26 07:25MTI
Áder János köztárssági elnök és felesége a Holocaust emlékműnél Bostonban

A fentieket Áder János köztársasági elnök mondta a bostoni magyar tiszteletbeli főkonzulátuson a parlament előtti, 1956. október 25-i sortűz, a "véres csütörtök" évfordulóján elhangzott beszédében.

Emlékeztetett rá, hogy Massachusetts fővárosa az angol gyarmati politika ellen tiltakozó 1773-as "bostoni teadélutánnal" végeredményben messze túlmutatott önnön jelentőségén és az amerikai függetlenségi háború előmozdítója volt.

"A mi szemünkben Boston olyan város, amely a szabadság nemzetének bölcsője lett. Kevés nemzet van, amelyet méltán illetnek ezzel a jelzővel. Ezért is megtisztelő számunkra, hogy minket magyarokat is a szabadság nemzetei között tartanak nyilván" - mondta az államfő a mintegy százötven résztvevő előtt.

"Mindig is így tekintettünk magunkra, 1956-os forradalmunkkal pedig méltán váltunk azzá az egész világ szemében" - hangsúlyozta Áder János.

Kitért arra, hogy az 1956-os forradalom vérbe fojtása után Bostonban találhatott menedékre több száz honfitársunk, akik a későbbiekben sikereikkel önmaguknak és Magyarországnak is rangot és megbecsülést szereztek. Az államfő megköszönte a bostoni magyar közösségnek ezt a "tiszteletre méltó erőfeszítést".

Áder János - aki a tiszteletbeli főkonzulátuson jelen volt egy csoportos állampolgársági eskütételen - kijelentette, hogy Magyarország a nemzet fontos, értékes és elválaszthatatlan részeként tekint a diaszpórában élő magyarok közösségeire és számít rájuk.

Hangsúlyozta, hogy a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény a világban élő magyarság egységének és együvé tartozásának szimbolikus és gyakorlati helyreállítását szolgálja. "Azoknak az erőfeszítéseknek a legmagasabb rendű jogállami elismerését jelenti, amelyek révén Önök itt Bostonban is megőrizték a magyar kultúrához, nyelvhez, nemzeti közösséghez való hűségüket" - tette hozzá az elnök.

A jelenlévők csendes tiszteletadással emlékeztek meg az 1956. október 25-i budapesti sortűz áldozatairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.