Terrorista-vadászat

WP: az NSA és a CIA együttműködik a dróntámadások végrehajtásában

"Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenyen közreműködött a terroristák levadászására irányuló amerikai kormányprogramban, és szorosan együttműködött a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) a terroristák elleni dróntámadások végrehajtásában."

2013.10.17 09:43MTI
MTI

A The Washington Post című napilap internetes felületén Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja által felfedett információkra támaszkodva állítja ezt.

Közölte, hogy az amerikai hírszerzés illetékeseinek kérésére visszatartott sok információt a dróncsapásokról, mert az adatok közlése veszélybe sodorhatná a folyamatban lévő akciókat és az ország nemzetbiztonságát. A The Washington Post példaként felhoz egy esetet, amikor Oszama bin Laden egyik társának feleségétől származó e-mailből következtetni lehetett férje hollétére.

Ennek alapján CIA tavaly októberben dróncsapással kioltotta a férfi életét. Az amerikai lap szerint Hasszán Gulról van szó, akinek meggyilkolását a CIA sosem ismerte el nyilvánosan.

A férfit 2004-ben elfogták, a tőle származó információk közrejátszottak Oszama bin Laden "futárhálózatának" leleplezésében, ami kulcsfontosságú volt a terroristavezér hollétének meghatározásában.

A férfi két évet raboskodott a CIA egyik titkos börtönében, majd újra csatlakozott az al-Kaidához, miután az Egyesült Államok 2006-ben visszaengedte őt hazájába, Pakisztánba.

Amerikai kommandósok 2011-ben végeztek Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén. Ugyanabban az évben Gul az amerikai terrorellenes kampány egyik célpontjává vált, mivel kiderült, hogy közreműködött az al-Kaida logisztikai hálózatának újraszervezésében, és ennek köszönhetően a szervezet képessé vált a pénz és az emberek mozgatására a pakisztáni határon át.

Az amerikai lap szerint az NSA-dokumentumok az al-Kaida hadműveleti parancsnokaként írják le Hasszán Gult. A The Washington Post által nyilvánosságra hozott dokumentumokból egyértelműnek látszik, hogy a CIA által irányított drónkampány erősen támaszkodik az NSA-ra, amely temérdek e-mail, telefonhívás és más hírszerzési forrás követésére és elemzésére képes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.