Meghiúsulhat a vegyifegyver-készlet felszámolása?

Tűzszünet kellene Szíriában a vegyi fegyverek felszámolásához

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakemberei húsz helyszínt kívánnak ellenőrizni a következő hetekben Szíriában, de ehhez az kell, hogy adott térségekben, adott időben tűzszünet lépjen érvénybe a kormányerők és a lázadók között.

2013.10.09 17:55MTI

A legalább ideiglenes tűzszünet létrehozásának szükségességét hangoztatta Ahmed Üzümcü török diplomata, a vegyi fegyvereket tilalom alá helyező nemzetközi egyezmény betartásán őrködő szervezet főigazgatója.

A helyi tűzszüneti megállapodások tető alá hozása nem az OPCW, hanem az ENSZ feladata - tette ehhez hozzá Malik Ellahi, a főigazgató politikai tanácsadója.

Üzümcü szerint egyelőre tisztázatlan, hogy ki fogja kifizetni a szíriai vegyi fegyverkészletek megsemmisítésével megbízott OPCW-szakemberek munkáját. Normális esetben az ilyen költségeket az az ország állja, amelynek területén a nemzetközi szervezet munkatársai ténykednek. Szíriának azonban nehézséget jelenthet a finanszírozás, ezért felmerült nemzetközi alap létrehozásának a gondolata - közölte a főigazgató.

Az OPCW első, húszfős csoportja eddig egy létesítményt látogatott meg, szerdán pedig egy második helyszínt is felkeres. Hamarosan újabb szakértői kontingens utazik Szíriába erősítésként.

Üzümcü elmondta, hogy a szíriai hatóságok egyelőre "meglehetősen együttműködőek", és a misszió jól halad a munkával, így reálisnak látszik az a cél, hogy a jövő év közepére végezzenek a szíriai fegyverkészletek megsemmisítésével. Ennek azonban előfeltétele - jegyezte meg a török diplomata -, hogy a nemzetközi támogatás folyamatos fenntartása mellett a szíriai konfliktusban érintett felek is együttműködjenek a nemzetközi szakértőkkel.

A szíriai vezetés nem ismerte el felelősségét az augusztus végén történt, egyes források szerint 1400 ember életét követelő vegyifegyver-használatért. Az amerikai katonai csapás fenyegető veszélye miatt azonban beleegyezett abba, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezze vegyi fegyvereit, és e készleteket megsemmisítsék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.