Szoros a verseny a republikánusok között is

Csökkent Hillary Clinton előnye

Hillary Clinton előnyének csökkenését és riválisa, Barack Obama előretörését mutatták az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért vívott harcban a szombaton közzétett közvélemény-kutatások, három nappal a New Hampshire állambeli előválasztások előtt.

2008.01.05 19:30MTI

A Zogby intézetnek csütörtökön és pénteken készített felmérése szerint a volt First Lady a szavazók 32 százalékát tudhatja maga mögött, míg Obamára 28 százalék voksolna. A Zogby Obama iowai győzelme előtt készített felmérése még hat pontos előnyt mutatott Hillary Clinton javára. A harmadik demokrata párti jelölt, John Edwards, aki Iowában második helyre futott be, 20 százalékra esélyes.

Még inkább feltűnő Hillary Clinton visszaesése a Suffolk egyetem közvélemény-kutatásában. Csütörtökön még 16 ponttal, 39-23 arányban vezetett Obama előtt, ez a különbség azonban szombatra 7 pontra zsugorodott (36-29), ami megerősíti az iowai előválasztás "ugródeszka-hatását" Obama számára.

Szoros a verseny a republikánusok között is, ahol a Zogby 32 százalékot ad John McCain szenátornak szemben Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 30 százalékával, a Suffolknál viszont Romney vezet 29-25 arányban. Az iowai republikánus győztes, Mike Huckabee keresztény nézetei New Hampshire-ben nem tűnnek túl népszerűnek, mivel a Suffolk 13, a Zogby pedig csak 10 százalékot ad neki. De még ezzel is megelőzi Rudolph Giulianit, aki mindkét felmérés szerint 9 százalékot várhat.

A volt New York-i polgármester elsősorban a hónap végén tartandó floridai előválasztáson várható győzelmére, valamint a február 5-i "megakeddre" alapozza stratégiáját: ez utóbbi napon mintegy 20 államban rendeznek előválasztást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.